Ovelimmat kontiot pidättävät hengitystään pötkiessään pakoon

Pohjois-Hämeen metsästysalueelle, joka kattaa Ruoveden, Mänttä-Vilppulan ja Virtain alueet, oli myönnetty kolme lupaa. Niistä viimeisin käytettiin jo pari viikkoa sitten.

Ruoveden riistanhoitoyhdistyksen puheenjohtaja Martti Mäki oli mukana kaikissa kolmessa jahdissa. Hukkareissuja ei tänä vuonna tarvinnut tehdä ainuttakaan.

Mäki arvioi, että karhukannat ovat nousussa koko Suomessa – siksi jahdit tuottavat nopeasti tulosta. Mäen Itä-Suomessa metsästävä tuttava ehti olla jahdissa nelisen tuntia, kun tekstiviesti ilmoitti, että kaikki myönnetyt 10 lupaa oli käytetty.

Hengitys haisee, jalat eivät

Vaikka karhuja tuntuu olevan runsaasti, metsästäjät eivät voi rynnistää saaliin perään suin päin. Jos karhu saa etukäteen vihiä takaa-ajajista, se pötkii pakoon.

Karhu on älykäs eläin ja huomaa, koska sen jäljillä ollaan.

Mäki kertoo, että karhu osaa häivyttää hajujälkensä – kulkee hirvien jälkiä, ylittää vesistön tai autotien.

Yksi ainoa auto kun ajaa, jälki on hävinnyt. Karhun haju on pääasiassa sen hengityksen hajua, ja haju jää ilmaan ja kasveihin. Jalasta ei juuri jää hajua maahan, toisin kuin hirven sorkasta.

Mäen mukaan kontiot jallittavat metsästäjiä pidättämällä hengitystä.

Karhu osaa pidättää hengitystä. Ovela vanha karhu menee pitkät matkat hengittämättä, kun se huomaa, että sitä jäljitetään.

Lähde: Karhunmetsästyksessä jo yli 200 kaatoa – Aamulehti

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.