Muinaisen Egyptin hautakammioista on löytynyt miljoonia muumioituneita lintuja lattiasta kattoon kasattuna – Nyt tutkijat saivat selville, mistä linnut tulivat

Mistä muinaiset egyptiläiset ovat saaneet hankittua uhrilahjoiksi miljoonia lintuja?

Tämä pitkään tutkijoita askarruttanut kysymys on nyt saanut vastauksen.

Muinaiset egyptiläiset pyydystivät uuden tutkimuksen mukaan luonnonvaraisia pyhäiibiksiä (Threskiornis aethiopicus) rituaalisiksi uhrilahjoiksi.

Kansainvälisen tieteilijäryhmän tutkimusraportti julkaistiin keskiviikkona Public Library of Science: PLOS One -tiedejulkaisussa. Tutkimuksesta uutisoi EurekAlert-sivusto.

Muinaisen Egyptin aikaiset hautakäytävät ovat täynnä muumioituneita pyhäiibiksiä.

Egyptissä oli osapuilleen vuosien 664 eaa ja 250 välillä tavallista, että lintuja uhrattiin (ja joskus myös palvottiin) Thot-jumalalle omistetuissa rituaalimenoissa, joiden jälkeen linnut muumioitiin.

Eri puolilla Egyptiä sijaitsevissa muinaisissa kohteissa useita miljoonia muumioituneita lintuja on kasattu lattiasta kattoon kilometrien matkalta hautakäytäviin.

Tutkijoille on kuitenkin ollut melkoinen pähkinä, miten muinaiset egyptiläiset ovat päässeet käsiksi niin järjettömän valtaviin määriin lintuja.

Jotkin muinaiset tekstit antavat tosin ymmärtää, että pitkään jatkunut kasvatus ja kesytys olisivat olleet mahdollisia keinoja.

Uusimman tutkimuksen puitteissa tieteilijäryhmä keräsi dna-näytteitä 40 muumioituneelta pyhäiibisyksilöltä, jotka olivat peräisin kuudesta muinaisen Egyptin noin 2 500 vuotta vanhasta hautakäytävästä.

Näytteitä otettiin myös 26 nykypäivän luonnonvaraiselta yksilöltä, jotka olivat peräisin eri puolilta Afrikkaa.

Kaikilta nykypäivän yksilöiltä ja 14 muumiolta saatiin täydelliset mitokondrioperimänäytteet, mikä mahdollisti sen, että tutkijat kykenivät vertailemaan geneettistä monimuotoisuutta nykypäivän ja muinaisten lintujen välillä.

Jos lintuja olisi kesytetty ja kasvatettu, olisi odotettu tulos se, että geneettinen monimuotoisuus on matala rajattujen populaatioiden risteyttämisen vuoksi.

Tutkimustulokset olivat kuitenkin päinvastaiset

Tieteilijät saivat nimittäin selville, että muinaisten muumioitujen lintujen geneettinen monimuotoisuus oli samankaltainen kuin nykypäivän villeillä pyhäiibispopulaatioilla.

Havainto antaa vihjeitä siitä, että muinaiset egyptiläiset olisivat lintujen tehokasvatuksen sijasta kesyttäneet villejä lintuja vain lyhyen aikaa.

Tutkijakollektiivin jäsenet esittävät raportissaan, että lintuja olisi todennäköisesti kesytetty niiden luonnollisissa elinympäristöissä tai kasvatettu vain niinä aikoina vuodesta, kun uhreja vaativia rituaalimenoja järjestettiin.

”Saimme ensi kertaa selvitettyä muinaisten egyptiläisten pyhäiibismuumioiden kokonaiset geeniperimät.

Ne osoittavat, että muinaisen Egyptin papit ylläpitivät luonnonvaraisten pyhäiibisten lyhytkestoista kesytystä paikallisten järvien tai kosteikkojen alueella uhrilintujen keskitetyn tehokasvatuksen sijasta”, tiimin jäsenet kiteyttivät raportissa.

Lähde: Muinaisen Egyptin hautakammioista on löytynyt miljoonia muumioituneita lintuja lattiasta kattoon kasattuna – Nyt tutkijat saivat selville, mistä linnut tulivat – Tekniikan Maailma

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.