Pussikylvö säästää männynsiemeniä

Pussikylvö on osoittautumassa lupaavaksi menetelmäksi männyn siemenelliseen uudistamiseen Lapissa, selviää suomalais-ruotsalaisessa tutkimuksessa.

Kun kylvöpussi pannaan kevyesti muokattuun maahan mahdollisimman varhain alkukesällä, itäminen tapahtuu jopa kolmessa viikossa, Sveaskogin tutkimusjohtaja Hans Vinsa Kalixista kertoo.

Ruotsissa ideoitu saksalaisvalmisteinen Seed PAD-kylvöpussi, jonka Ruotsin Metsähallitus Sveaskog toi kenttäkokeeseen Sodankylään, on ollut tähän saakka menestys. Pusseista 60–70 prosenttia on tuottanut männyntaimen.

Lisäksi Ruotsin Lapissa on 40 hehtaarin ja 150 000 pussin koeala. Siellä itävyys on  hieman heikompi, noin 50 prosenttia.

Kylvöpussien kehitystyö on toistaiseksi kesken. Kaupallisen tuotteen pitäisi olla saatavilla parin vuoden sisällä. Ulosmyyntihinta on toistaiseksi arvoitus.

Pussi saisi maksaa korkeintaan kaksi kolmasosaa männyntaimen hinnasta, jotta menetelmä olisi kannattava. Pusseihin ehkä lisätään vielä hieman typpeä, jotta taimen alkukehitys olisi nopeampi, Vinsa sanoo.

Biohajoavasta materiaalista valmistettu kylvöpussi sisältää yhden erittäin korkealaatuisen, itävyydeltään liki 100-prosenttisen männynsiemenen. Lisäksi pussissa on kasvualustana kosteutta sitovaa turvetta ja vermikuliittia.

Savimineraaliksi luettava vermikuliitti parantaa maaperän vedensitomis-ominaisuuksia ja rakennetta, sillä aine on erittäin imukykyistä ja voi sisältää 3–4 kertaa oman painonsa verran vettä ja ravinteita.

Kylvöpussi asetetaan kevyesti muokattuun männyn kasvumaahan siemenpuoli alaspäin. Pussia ei peitetä eikä poljeta.

Kun istuttaja panee maahan noin 2 000 pottitainta päivässä, kylvöpusseja saadaan asetettua samassa ajassa jopa 8 000.

Sveaskog kaavailee menetelmästä täydentäjää – osin jopa korvaajaa – konekylvöön, luontaiseen uudistamiseen ja istuttamiseen.

Kun konekylvössä tarvitaan noin 40 000 siementä hehtaarille, pussikylvössä niitä tarvitaan vain 4 000, Vinsa vertaa.

Pussikylvö on täsmälääke

Lapin akuuttiin siemenpulaan, sillä menetelmä säästää valtavasti männynsiemeniä. Taloudelliset uudistamismenetelmät ovat tervetulleita valtionmaille.

Männyn kymppialueella ei männynsiementä ole riittänyt konekylvöihin moneen vuoteen, Metsähallituksen metsänhoitopäällikkö Olli Lipponen Rovaniemeltä sanoo. Lipponen arvioi, että männynsiemenpula iskee jatkossa myös taimitarhakylvöihin, mikäli hyviä siemenvuosia ei nähdä jo lähivuosina.

Sodankylän koekentällä testataan kylvömenetelmien lisäksi myös metsämännylle soveliaita kylvöaikoja. Etenkin männyn syyskylvö toimii pohjoisessa hyvin.

Hyviä ajankohtia ovat etenkin kesä-, loka- ja marraskuu. Heinäkuu on tyydyttävä, mutta elo- ja syyskuu soveltuvat männynkylvöön varsin huonosti,

Luonnonvarakeskuksen (Luke) ulkopuolinen tutkija Mikko Hyppönen kertoo.
Pussikylvö toimii ehdottomasti parhaiten, kun pussi asetetaan maahan mahdollisimman varhain alkukesällä, Vinsa tähdentää.

Männyn siemenellinen uudistaminen

Johon kylvö ja luontainen uudistaminen liittyvät – kiinnostaa Lapissa, jossa puolet männiköistä uudistetaan luontaisesti.

Luontainen uudistaminen on epävarmempi ja hitaampi, mutta edullisempi menetelmä kylvöön verrattuna. Kylvö ja luontainen uudistaminen ovat keskenään vaihtoehtoisia, Hyppönen selvittää.

Männyn kylvökoe päättyy syksyllä 2016. Luonnonvarakeskuksen yhteistyökumppaneina kokeessa ovat Metsähallitus, Sveaskog ja Sveriges lantsbruksuniversitetet SLU.

Lähde: Pussikylvö säästää männynsiemeniä – Suomalainen Maaseutu

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.