Punkit levittivät sairauksia jo 15 miljoonaa vuotta sitten – tallentui meripihkaan

Meripihkasta löytyi punkki, jonka muinainen apina on todennäköisesti irrottanut toverinsa ihosta.

Yhdysvaltalaisilla tutkijoilla kävi onni Dominikaanisessa tasavallassa, kun he löysivät harvinaisen hyvin säilyneen meripihkafossiilin. Sen sisältä paljastui todellinen muinaisen tiedon maatuska.

Meripihkaan oli päättänyt päivänsä punkki, joka oli imenyt itsensä täyteen nisäkkään verta. Veri on todennäköisesti apinasta. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun nisäkkään verta on saatu talteen fossiilista.

Toisekseen veren punasolut olivat niin hyvin säilyneet, että niiden sisältä erottui selvästi malarian kaltaista sairautta aiheuttava loinen, alkueläin Babesia microti.

Kaiken lisäksi tutkijat pystyivät päättelemään, että punkki on todennäköisesti päätynyt pihkaan kahden apinan sukiessa toisiaan.

Punkin selässä on kaksi reikää, josta verta on tihkunut ulos. Tämä viittaa siihen, että apina on irrottanut punkin toisesta –kenties tiputtanut sen sitten puun pihkaan, johon ötökkä on jämähtänyt. 15–20 miljoonan vuoden kuluessa se on kivettynyt meripihkaksi.

Ajatusta tukee se, että veren punasolut ovat niin suuria, etteivät ne täsmää mihinkään muuhun saarella muinoin eläneeseen eläinlajiin.

Todellinen onnenpotku tutkijoille kuitenkin on, että muinainen alkueläin erottuu verisolujen sisältä niin hyvin. On kuin näyte olisi varta vasten valmisteltu laboratoriotutkimuksia varten.

”Nämä loisen tartuttamat punasolut ovat kerrassaan häkellyttävän yksityiskohtaisesti säilyneet”, sanoo tutkimusta johtanut emeritusprofessori George Poinar Oregonin osavaltionyliopistosta.

Babesia-suvun alkueläimet tartuttavat ihmisiä ja karjaa tänäkin päivänä. Löydös osoittaa, että punkit ovat levittäneet sairauksia jo hyvin ammoisina aikoina.

”Meripihkalöydöt kertovat paljon sairauksien historiasta ja evoluutiosta. Tämä alkueläin on ollut olemassa miljoonia vuosia ennen ihmistä ja selvästi kehittynyt kädellisten rinnalla”, Poinar sanoo.

Pieni saavutus on sekin, ettei juuri tämän tyyppisiä alkueläimiä ole aiemmin löydetty fossiileista.

Tutkimuksen julkaisi Journal of Medical Entomology.

Lähde: Kahden apinan sukimishetki 15 miljoonan vuoden takaa tallentui meripihkaan – Tiede – Helsingin Sanomat

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.