Pienpetosaalista tarvitaan jatkuvasti tautitutkimuksiin

Kettuja ja supikoiria tarvitaan jatkuvasti näytteiksi Ruokaviraston tautiseurantoihin. Näistä tärkeimmät ovat myyräekinokokin (Echinococcus multilocularis) ja rabieksen eli raivotaudin seuranta. Molemmat ovat vaarallisia, zoonoottisia eli eläimistä ihmisiin tarttuvia tauteja, joita ei esiinny Suomessa.

Myyräekinokokki voi kulkeutua maahan paitsi villien koiraeläinten mukana, myös koirien mukana.

Suomella onkin oikeus vaatia tuontikoirat lääkittäviksi myyräekinokokkia vastaan niin kauan, kuin maassamme ei tätä loista esiinny.

Tautivapauden todistamiseksi pitää joka vuosi tutkia satoja kettuja ja supikoiria eri puolilta maata myyräekinokokin varalta.

Rabieksen maahan tuloa villieläinten mukana torjutaan levittämällä pienpedoille tarkoitettuja syöttirokotteita maastoon kaakkoisrajalle.

Tavoitteena on luoda rajan pintaan rabiekselle vastustuskykyisten eläinten populaatio, jolloin mahdollisesti rajan yli tuleva sairas eläin ei pysty levittämään tautia.

Rokotuskampanjan onnistumista seurataan tutkimalla rokotusvyöhykkeeltä metsästettyjä kettuja ja supikoiria rabiesvasta-aineiden ja rabiesviruksen varalta.

Kuolleena löytyneet tai sairaana lopetetut pienpedot voi toimittaa koko maan alueelta Ruokavirastoon tutkittavaksi rabieksen ja muiden eläintautien varalta.

Pienpetometsästäjien saaliseläimet ovat olennaisen tärkeitä seurannalle ja tautitorjunnalle. Ruokavirasto rohkaisee metsästäjiä toimittamaan eläimiä tutkimuksiin.

Sähköisen lomakkeen lähettäjään saatetaan ottaa yhteyttä, jos kaivataan lisätietoja ilmoitetusta tapauksesta.

Ilmoita havaintosi -lomake

Lähde: Villieläimet – Ruokavirasto

Kategoria(t): Riistanhoito. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s