Ei lyijyä lautaselle | Maa- ja metsätalousministeriö

Tänä syksynä metsästäjien mielissä on pyörinyt keskustelu luotien turvallisuudesta ja lyijyn käytön rajoittamisen seurauksista toiminnan jatkumiselle. Riistalihaan liittyviä suosituksia on päivitetty monissa maissa juuri lyijyriskin vuoksi.

Euroopan kemikaalivirasto ECHA on selvittänyt (raportit luettavissa täällä ja täällä) metsästyksessä käytettävien lyijyhaulien ja -luotien vaikutuksia ihmisten terveyteen.

Selvityksen mukaan riistanlihaan ammuttava lyijy muodostaa merkittävän terveysriskin.

Kansallisten riskinarviointien mukaan suomalaisilla aikuisilla lyijyn aiheuttama tautitaakka ei yleensä ole merkittävä. Tietyillä kuluttajaryhmillä, kuten metsästäjillä altistus voi kuitenkin nousta tavallisia aikuiskuluttajia suuremmaksi.

Riskinarviointien perusteella lapsilla ja sikiöillä lyijyn hermostolliset vaikutukset voivat aiheutua jo pienistä pitoisuuksista, joten lasten altistukseen on tarpeen kiinnittää huomiota, samoin hedelmällisessä iässä ja raskaana olevien naisten lyijyaltistukseen.

Voidaankin pohtia, tulisiko kansallisia riskinarviointiin perustuvia syöntisuosituksia joiltakin osin muuttaa.

Olennaista on valita oikeat patruunat oikeaan tarkoitukseen

Viime vuosina on kehitetty aktiivisesti myös lyijyttömiä hauleja, ja sekä metsästykseen että ampumaradoille on saatavissa myrkyttömistä metalleista valmistettuja vaihtoehtoja.

Hirvieläinten metsästyksessä yksinkertaisin keino välttää lyijyn päätyminen lihaan on siirtyä käyttämään kokonaan kuparista tai messingistä valmistettuja luoteja.

Myös pienriistan metsästyksessä kivääreissä käytetään kokovaippaluoteja, jolloin lyijy ei leviä lihaan.

Lähde: Ei lyijyä lautaselle – MMM:n yleinen blogi – Maa- ja metsätalousministeriö

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.