Tämän takia valkosipuli tekee ruuasta herkullisen – maun salaisuus on umami

Valosipuli ja sipulit ylipäänsä ovat herkullisia ja tekevät ruuasta maukkaan. Syy on perusmaussa.

Valkosipulin maun salaisuus on umami. Se nimittäin tuo ruuan herkullisuuden esiin.

Umamia on sipulin lisäksi kasviksissa (erityisesti tomaateissa), sienissä, kalassa ja lihassa. Pitkä keittäminen, hauduttaminen ja ruskistaminen vapauttavat lihan proteiinista umamia. Myös monet maustekastikkeet ja -tahnat ovat umamipitoisia, kuten soija-, kala- ja rapukastikkeet, curry- ja misotahnat, liemitiivisteet eli fondit ja ketsuppi.

Pitkään kypsytetyissä juustoissakin, esimerkiksi parmesaanissa on umamia. Ilmankos italialainen ruoka maistuu niin hyvälle.

Tiedelehti Flavourin mukaan nyt on löydetty myös kuudes perusmaku, kokumi. Tutkijat ovat kiistelleet siitä 1980-luvulta saakka, mutta alkavat enimmäkseen olla yksimielisiä siitä, että kokumi eli ”rikas maku” on tosiaan olemassa.

Ainakin kampasimpukoissa, sipulissa ja valkosipulissa sanotaan olevan kokumia. Se on yhdistelmä suutuntumaa ja makua.

Tämän takia valkosipuli tekee ruuasta herkullisen | Pippuri.fi | Iltalehti.fi.

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s