Sudenkakka paljastaa yksilön liikkeet

Vapaaehtoisten keräämiä näytteitä on satoja, joista 146 on analysoitu.

Tutkimuskoordinaattori Meri Lindqvist istahtaa hyvin ilmastoidun tutkimuspöydän ääreen, panee hanskat käteensä ja tarttuu terävään kirurginveitseen.

Hän kaivaa kylmäboksista pakastetun ulostenäytteen, leikkaa siitä ohuen viipaleen ja ryhtyy selvittämään sen viestiä.

Sudenkakasta eristetään dna, jonka avulla selvitetään yksilöt, laji, sukupuoli ja pikkuhiljaa niiden liikkeet ja sukupuut.

Näytteet ovat tulleet kylmäkuljetuksina Turun yliopiston evoluutiobiologian sovelluskeskuksen laboratorioon eri puolilta Suomea.

Näytteet ovat metsästäjien ja muiden luonnossa liikkuvien keräämiä. Kolmivuotista tutkimushanketta vetävät Luonnonvarakeskus (Luke) ja Suomen Riistakeskus.

”Suden hoitosuunnitelmassa linjataan, että tietoa tarvitaan susien kanta-arvion tueksi”, tutkija Samuli Heikkinen Lukesta sanoo.

”Dna on kuin lokikirja. Se kertoo tarinaa. Sen avulla voidaan selvittää, mistä kukin susi on tullut, kenen kanssa se on ollut ja minne mennyt”, genetiikan professori Craig Primmer Turun yliopistosta tiivistää.

Ensimmäisen tutkimustalven sudenkakat ovat nyt suurennuslasien alla ja pipettien ulottuvilla.

”Pakastearkku on talven mittaan täyttynyt. Näytteitä on tullut vapaaehtoisilta kerääjiltä satoja. Niistä 146 on ehditty analysoitu, ja ne ovat peräisin yli neljästäkymmenestä yksilöstä”, Lindqvist kuvailee urakkaa.

Näytteet on kerätty kahdeksalta alueelta, missä susien tiedetään liikkuneen.

Vastaavia tutkimuksia petoeläinseurantaan tehdään ainakin Yhdysvalloissa ja useissa Euroopan maissa.

Naapurimaa Ruotsissa tiedetään jokaisen suden dna-tarina. Ruotsissa on käytetty dna-analyysejä kannanarvionnissa jo monen vuoden ajan.

Tulokset päivitetään 
riistahavainnot.fi-sivustolle.

Lähde: Sudenkakka paljastaa yksilön liikkeet – Maaseudun Tulevaisuus

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.