Metsästäjävakuutuksen tilasto: Hirvijahti on vesilintujahtia turvallisempaa – vahinkoja sattuu erittäin vähän

Tyypillinen vakuutuksesta korvattu vahinko on haulien aiheuttama vamma. Suomessa metsästys on säilynyt suosittuna harrastuksensa. Metsästyskortin lunastaneita on noin 300 000 ja jahtipäiviä kertyy vuosittain jopa miljoonia.

Suuressa osassa metsästysmuotoja käytetään ampuma-aseita. Muun muassa hirvi- ja karhujahdissa käytettävien luodikkojen vaara-alueet ovat laajoja.

Pahimmillaan luoti saattaa lentää tappavan vaarallisena jopa kuuden kilometrin päähän.

Myös haulikon haulit voivat lentää satojen metrien päähän, vaikkakin eläimen pudottavan osuman kannalta tehokas ampumaetäisyys on vain kymmeniä metrejä.

Suomalaiset metsästäjät näyttäisivät kuitenkin olevan huolellisia

Metsästyskortin maksamisella voimaan tulevan metsästäjävakuutuksen tilastojen mukaan vahinkoja sattuu tai ainakin ilmoitetaan erittäin vähän.

Vahinkotilastoissa on kaksi jahtimuotoa ylitse muiden.

Pienriistapuolella metsäkanalintujen metsästys ja vesilinnustus. Vaikka ei silti puhuta kuin muutamista tapauksista vuositasolla, kertoo julkisten hallintotehtävien päällikkö Sauli Härkönen Suomen riistakeskuksesta.

Sen sijaan esimerkiksi hirvijahti on tilastojen valossa tätäkin turvallisempaa. Vuosien varrella on kuitenkin sattunut myös ihmishengen menetykseen johtaneita tapauksia.

Vakuutuksiin liittyvästä tiedottamisesta vastaava riistakeskus ei kuitenkaan kerro yksityiskohtia onnettomuuksista ja tapaturmista.

Mitä sitten on tyypillisesti metsästäjävakuutuksesta korvattu?

Sairaalakulut, jossa metsästäjä on ampunut haulikolla vesilintua tai metsäkanalintua ja osunut muutamalla haulilla metsästyskaveriin. SRVA-koiravahingoissa eläinlääkärikuluja, sanoo Härkönen.

SRVA tarkoittaa suurriista virka-apua, eli käytännössä poliisin pyynnöstä hoidettavia tehtäviä. Tällaisia ovat muun muassa liikenneonnettomuuksissa vammautuneiden otusten jäljitykset ja lopettamiset.

Näissä tehtävissä vakuutusturva koskee myös metsästyskoiraa. Muun muassa haavoittuneen karhun jäljityksessä toimivaksi todettu koira on täysin välttämätön.

Vahinkotapahtumista vakuutusyhtiöille aiheutuva korvausvastuu voi kestää jopa vuosikymmeniä.

Jos on lääkärikustannuksia ja seurantaa, niin voi tulla vuosienkin kuluttua laskua samaan onnettomuuteen liittyen.

Kuinka suuri on ollut keskimääräinen korvaussumma?

Tuota ei ole laskettu meillä. On vaihdellut käsitykseni mukaan viime vuosina nollan ja 12 500 euron välillä. Tyypillisesti 500–2 000 euroa, arvioi Härkönen.

Riistakeskus kilpailuttaa metsästäjävakuutuksen osana julkisia hankintojaan. Tällä hetkellä vakuutuksesta vastaa LähiTapiola.

Riistakeskus maksaa vakuutuksesta kuluvana metsästysvuonna vakuutusyhtiölle 126 000 euroa. Metsästysvuosi alkaa elokuun alussa ja päättyy seuraavan vuoden heinäkuun lopussa.

Lähde: Metsästäjävakuutuksen tilasto: Hirvijahti on vesilintujahtia turvallisempaa | Yle Uutiset | yle.fi

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s