Vakuumipakkaus parantaa säilyvyyttä – tyhjiöpakkaaminen pidentää elintarvikkeiden säilyvyysaikaa

Tyhjiöpakkaaminen on näppärä tapa säilöä luonnonantimia. Edullisetkin koneet riittävät kotikäytössä.

Vakuumikone on näppärä apuväline kalan, riistan, marjojen ja muiden luonnonantimien säilömisessä.

Vakuumipakkaus sopii myös retkeilijöille, jotka haluavat varmistaa vaikkapa tulentekovälineiden, ensiaputarvikkeiden tai vaihtovaatteiden kuivana pysymisen.

Yksinkertaisuudessaan tuote laitetaan pussiin ja pussin suu kiinni koneeseen. Laite imee pussista ilmat pois ja saumaa sen kiinni tiiviisti. Näin paketti on valmis.

Elintarvikealan opettaja Hannu Pekkala Lapin ammattiopistosta kertoo, että vakuumi- eli tyhjiöpakkaaminen pidentää elintarvikkeiden säilyvyysaikaa ja vähentää tuotteen kuivumista.

Vakuumipakkauksessa imetään happi pois, joten pilaajabakteerien kasvu pysähtyy. Samalla tuotteiden säilyvyys voi jopa kolmin- tai nelinkertaistua.

Kotikäytössä tyhjiöpakkaamisesta on eniten hyötyä luonnontuotteiden pakastuksessa. Säilyvyyden paranemisen lisäksi tilansäästökin on huomattava esimerkiksi pakasterasioihin verrattuna.

Vakuumipakkaus sopii myös kuivattujen tuotteiden kuten teen, kahvin ja mausteiden säilyttämiseen. Aromit säilyvät ilmatiiviissä pakkauksessa, ja tuote pysyy kuivana.

Kuivumisen estäminen on tärkeää erityisesti pakastuksessa

Esimerkiksi kala muuttuu pitkään pakkasessa oltuaan puumaiseksi ja maku kärsii.

Rasvaiset lihat ja kalat sietävät pakastusta vakuumissakin heikommin kuin vähärasvaiset.

En pitäisi etenkään rasvaista kalaa yli kolmea kuukautta pakasteessa.
Rasvaisten lihojen kohdalla raja alkaa tulla vuoden kohdalla. Sen sijaan vähärasvainen liha, esimerkiksi poro, kestää pakkasta parikin vuotta menemättä juuri miksikään, Pekkala sanoo.

Marjat, mehut, kasvikset ja sienet, joita ei ole kypsennetty rasvassa ennen pakastamista, pysyvät syömäkelpoisina satokaudesta toiseen.

Pekkala muistuttaa, että pakastin kannattaa siivota kerran vuodessa. Näin sinne ei unohdu tavaraa vuosikausiksi.

Pekkalan omat kokemukset kotikäyttöisistä koneista ovat varsin myönteisiä.

Edullisetkin mallit toimivat oikein hyvin

Kunhan ilman saa pakattavan tuotteen läheltä pussista pois, se on tärkeintä.

Kotikäyttöön tarkoitettujen laitteiden hintahaitari on laaja. Edullisimmat saa alle satasella, kalleimmista pitää pulittaa useita satoja euroja.

Koneissa on eroja muun muassa nopeudessa, tehokkuudessa ja saumausajan säätömahdollisuuksissa. Osa on myös varsin äänekkäitä. Täysteholla imettäessä pehmeät tuotteet kuten leivät saattavat mennä ruttuun.

Nopeudella ei kotikäytössä ole suurta merkitystä, mikäli pakattavat määrät pysyvät kohtuullisina, Pekkala huomauttaa.

Pussin paksuus, materiaali ja laatu vaikuttavat säilyvyyteen. Ilmakanavoidut ovat kalliimpia kuin sileät. Pusseja voi ostaa verkkokaupoista tai vakuumikoneita myyvistä liikkeistä.

Monet valmistajat suosittelevat käyttämään alkuperäisiä pusseja. Usein muunkinlaiset pussit käyvät, kunhan koko on oikea.

Tärkeintä on, että pussi kestää iskuja eivätkä esimerkiksi luut puske kyljestä läpi, Pekkala muistuttaa.

Pussin valinta

Tavallisimmin kotikäyttöön tarkoitetuissa koneissa voi käyttää enintään noin 30 cm leveää pussia. Myynnissä on sekä valmiita pusseja että rullassa myytävää letkua, josta voi leikata oikean kokoisen palan.

80 µm

Ellei saumausaikaa voi säätää, kaikkein ohuimpia ja paksuimpia pusseja ei voi käyttää. Ohut pussi sulaa saumatessa puhki ja paksu taas ei sula tarpeeksi pysyäkseen kiinni. Pussien paksuus on tavallisimmin 80–120 mikrometriä.

Vakuumipussien kappalehinta muodostuu sitä edullisemmaksi, mitä suuremman erän pusseja ostaa kerralla. Myös laatu vaikuttaa pussien hintaan: paksusta materiaalista tehdyt ovat ohuita kalliimpia.

Lähde: Vakuumipakkaus parantaa säilyvyyttä – Lapin Kansa

Tallenna

Kategoria(t): Riistanhoito. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.