Ruokitko sinäkin fasaaneja? – Kanalinnuille jauhinkiviksi kvartsipitoista soraa

Fasaanit saattavat tarvita lisäruokintaa varsinkin pakkasilla.

Ruokinta-astia kannattaa sijoittaa suojaiseen paikkaan pensaaseen tai puiden oksien alle, koska kanahaukalle fasaani on helppo saalis, jos ruokintapaikka on aukiolla paikalla, Hanhineva lisäohjeistaa.

Useat metsästysseurat ruokkivat fasaaneita, koska se on riistalintu. Fasaaneita voi metsästää helmikuun loppuun saakka, mutta ei tietenkään kaava-alueilla ja pihamailla.

Yksinkertainen fasaanin ruokinta-automaatti valmistetaan ämpäristä, johon porataan noin 10 sentin välein lähelle pohjaa halkaisijaltaan 1,5-2 sentin reikiä. (esim. 15 – 20 mm poralla)

Ämpäri täytetään esim. kauran jyvillä tai auringonkukan siemenillä ja laitetaan kansi päälle. Näin lumi ei pääse ämpäriin.

Rei’istä fasaanit oppivat nokkimaan jyviä.

Ämpäri ripustetaan puun oksalle 25-30 sentin korkeudelle suojaisaan paikkaan, josta linnuilla on hyvä näkyvyys ja josta ne pääsevät pakoon moneen suuntaan.

Lintujen huomion kiinnittämiseksi kannattaa myös maahan ripotella jyviä. Ruokintapaikoilla kannattaa tarjota myös jauhinkiviksi kvartsipitoista soraa.

Muista kanalinnuista poiketen ne viettävät yöt puissa, yleensä kuusissa. Kovat pakkastalvet verottavat kantaa huomattavasti. Lajin säilyminen edellyttää tehokasta talviruokintaa, sillä sopivan kasviravinnon löytäminen on talvella näinkin isoille linnuille vaikeaa.

Fasaani on alkujaan kiinalainen laji, jota on istutettu Eurooppaan jo keskiajalta lähtien

Lähde: Ruokitko sinäkin fasaaneja? | Maaselkä | Lehti ja netti yhdessä

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.