Kokenut susitutkija arvioi koiran ja suden kohtaamista Haapavedellä – Susi on villieläin se ei anna tulla liian iholle

Kolmisen sataa sutta uransa aikana pannoittanut Luonnonvarakeskuksen tutkimusmestari Seppo Ronkainen on tottunut toimimaan susien kanssa.

Seppo Ronkainen analysoi omalla kokemuksellaan, miten sudet reagoivat Riku-koiran läsnäoloon, Korpi Makasiinin MTV:lle antaman videoklipin.

Tutkija: Sudet alistuvat heti

Ronkaisen mukaan susipari, uros ja naaras, osoittavat alistumisen merkkejä koiran Uros vetää häntänsä ihan tuonne jalkojen väliin, tavallaan se on sellaista alistumista.

Sitten koira menee iholle naarasta kohti, naaras selvästi katsoo vähän eri suuntaan niin kuin villieläin pyrkii yleensä tekemään.

Koira menee liian lähelle ja susi lähtee pakoon, minkä jälkeen koira vielä pikkuisen hyökkää perään.

Koiralta on tavallaan virhe tehdä tuo äkkiliike. Jos vähän olisi ollut ärhäkkyyttä susiuroksella, se olisi voinut hyökätä.

Hietaniemen mukaan videomateriaalia kohtaamisesta on noin 15 minuutin verran, mistä on toistaiseksi julkaistu vain minuutin lyhyt kooste. Korpi Makasiini aikoo julkaista koko videon sivuillaan myöhemmin.

Mutta lyhyestä koostevideosta Ronkainen ei susien osalta varsinaisia aggressioiden osoituksia löydä.

Selvästi ne haluavat tilanteesta pois, niin kuin lähtevätkin.

Uroksella on niin voimakkaasti häntä koipien välissä. Sitten jos (suden) häntä nousee ylös, silloin on eri toiminto päällä.

Sopuisat kohtaamiset ovat yleisiä

Ronkaisen mukaan vastavanlaiset koirien ja susien kohtaamiset ovat varsin yleisiä, eikä kaikista sellaisista välttämättä koskaan saa tietääkään.

Tutkimusmestari kertoo, että esimerkiksi Ruotsissa on yleistä laittaa valjaskamera koirille metsästyksessä, ja muistikorteille on tallentunut monenlaisia kohtaamisia.

On esimerkiksi sellaisia videoita, että koira ja susi leikkivät keskenään, hyppivät toisiaan vasten, hännät heiluu ja leikitään.

Yksi pätkä on sellainen, jolla on vastaava tilanne eli koira menee iholle suden lähelle, ja susi alistuu samalla tavalla kuin tuo Korpi Makasiinin videon uros.

Kun susi lähtee pakoon, koira lähtee ärhäkkäästi perään, ja silloin susi pyörähtää ja sitten koiralle kävi huonosti.

Susi on villieläin, ei se anna tulla liian iholle.

Ronkaisen omallakin koiralla kohtaaminen susien kanssa

Vastaava leikkimistapaus sattui myös Ronkaisen koiralle, joka pääsi taannoin vahingossa juoksemaan autosta ulos tutkimustyön yhteydessä.

Ronkaisen ryhmä oli nukuttamassa haaskan avulla karhuja, kun koira pääsi autosta ja lähti juoksemaan haaskan luo.

Sitten alkoi kuulua koiran haukkumista, ja Ronkainen näki koiran olevan kuuden suden ympäröimänä.

Siellä oli aukealla suolla kuusi sutta ja minun koirani siinä keskellä. Sudet tavallaan leikkivät koiran kanssa, hännät heiluivat ja pyörivät sen ympärillä.

Minun koirani murisi siinä ja vähän niin kuin irvisteli.

Sudet olivat kuitenkin pentuja, mutta isompia kuin koira. Siinä olisi ollut sillä laumalla mahdollisuus koira ottaa, jos olisi ollut haluja.

Susi voi käydä koiran kimppuun eri syistä

Ronkaisen mukaan sudet ja koirat lähtevät useimmissa tapauksissa sovussa eri teille kohdatessaan metsässä, mutta susi voi käydä eri syistä koiran kimppuun.

Esimerkiksi jos susiparilla on niin sanottu kihlajaisvaihe ja ovat perutsamassa reviirialuetta, on paikalle tuleva koira kilpailija, jolloin susi voi hyökätä kimppuun.

Joskus hirveä haukkuva koira voi päätyä taas suden ravinnoksi.

Paljon erilaisia tilanteita on, se on aika paljon yksilöstä kiinni. Joku susilauma se mieluummin väistää sitä koiraa kuin käy siihen kiinni.

Lähde: Uhkasivatko sudet tappaa paikalle tulleen Riku-koiran? Kokenut susitutkija arvioi karvat nostattavan kohtaamisen: ”Koira menee liian lähelle” – katso itse videolta, mitä eläinten välillä tapahtui! – MTVuutiset.fi

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.