Itä-Suomen poliisi teki poikkeuksellisen päätöksen: Sonkajärvellä liikkuvan lauman kaikki sudet voidaan ampua, jos ne tulevat pihoihin – Vanhuuden vaivojen vuoksi

Alfauroksen ja alfanaaraan lisäksi laumaan kuuluu 4-6 pentua. Poliisi korostaa, että kyse on todella poikkeuksellisesta tilanteesta.

Sonkajärven Sukevalla susilauma on lokakuun alusta alkaen aiheuttanut runsaasti häiriötä. Äärimmäisenä keinona koko lauma voidaan joutua ampumaan, jos ne jatkavat pihavierailujaan.

Itä-Suomen poliisin ylikomisario Harri-Pekka Pohjolainen kertoo Maaseudun Tulevaisuudelle, että alfauroksen ja alfanaaraan lisäksi laumaan kuuluu neljästä kuuteen viime keväällä syntynyttä pentua.

Ongelmat juontavat Pohjolaisen saamien Luonnonvarakeskuksen asiantuntijatietojen mukaan juurensa siihen, että susipari on niin iäkäs, että sillä on ollut vaikeuksia ravinnonhankinnassa.

Vanhuuden vaivojen vuoksi sudet eivät ole opettaneet jälkikasvulleen normaalia ravinnonhankintaa eli metsästystä, joten lauma on joutunut turvautumaan poikkeuksellisiin ravinnonhankintakeinoihin.

Harmia aiheuttanut, nälkiintynyt lauma on Pohjolaisen mukaan käynyt syömässä pihoissa omenoita.

”Eihän se nyt ihan normaalia ole, että susi syö omenoita”, hän sanoo.

Ravinnonhankinnan ongelmien vuoksi lauma on hajonnut. Ylikomisario Pohjolaisen mukaan susilauma pyörii asutuskeskuksen lähellä valtoimenaan.

”Laumanhan pitäisi olla aika pitkälti koossa ensi talveen ja kevääseen saakka”, hän korostaa.

Sonkajärvellä lopetettiin lokakuun lopulla häirikkösusi

Pohjolaisen mukaan kyseinen susi kuului todennäköisesti samaan laumaan, joka nyt on aiheuttanut ongelmia. Tuon suden ampumisen jälkeen tilanne ei ole muuttunut, vaikka viranomaiset näin toivoivat.

Ylikomisario korostaa, ettei tarkoituksena ole ampua koko laumaa, vaikka se mahdollista onkin.

”Se on ihan äärimmäinen toimenpide”, hän huomauttaa.

Jos susia joudutaan ampumaan, lopetetaan ne Pohjolaisen mukaan yksi kerrallaan niin, että sen jälkeen arvioidaan lopetuksen vaikutukset.

Pohjolaisen mukaan olisi hyvin poikkeuksellista, jos useampi susi samasta laumasta jouduttaisiin ampumaan. Pohjolaisen mukaan ainakaan Itä-Suomen alueella ei ole ikinä jouduttu ampumaan useampaa sutta samasta laumasta.

Sudet ovat tähän saakka vierailleet pihoissa lähinnä ilta- ja yöaikaan. Jos sudet alkaisivat vierailla pihoissa päivisin, joutuisi poliisi Pohjolaisen mukaan harkitsemaan vakavasti suden lopettamista.

”Se, että ne pyörivät asuttujen rakennusten hoidetuilla piha-alueilla, on se ongelma. Siinä on olemassa riski siihen, että ihmisen henki ja terveys ovat vaarassa”, Pohjolainen toteaa.

Pihoihin sudet ajaa ylikomisarion mukaan helppo ravinto.

”Se on aika yksinkertainen elukka, ja ravintohan se ohjaa sen käyttäytymistä”, hän lisää.

Lähde: Itä-Suomen poliisi teki poikkeuksellisen päätöksen: Sonkajärvellä liikkuvan lauman kaikki sudet voidaan ampua, jos ne tulevat pihoihin – Erä – Maaseudun Tulevaisuus

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.