Metsästäjä: Sudenkaatolupia tarvitaan – oikeustieteilijä muistuttaa tiukoista lupaehdoista

Metsästäjä, tutkija ja poliisi kiittelevät uutta susikannan hoitosuunnitelmaa.

Tänään julkaistu susikannan hoitosuunnitelma herättää varovaista toiveikkuutta metsästäjien joukossa. Hoitosuunnitelma on keskeinen väline susipolitiikan toteuttamisessa.

Joensuulaisen Pyhäselän metsästäjien Jouni Tuovinen pitää hoitosuunnitelmaa erittäin tarpeellisena.

Tärkein pointti on se, että kannanhoidollinen metsästys vihdoin toteutuisi, ehkä jo tämän metsästyskauden aikana.

Hoitosuunnitelmassa ei oteta kantaa kannanhoidolliseen metsästykseen, sillä asia on oikeusprosessissa. Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä kertoi tänään kannattavansa suden metsästystä osana suurpetojen kannanhoitoa.

Pyhäselän metsästäjillä on kokemusta suden kaadosta. Seuralaiset osallistuivat viime lauantaina Joensuun Iiksenvaaralla suden kaatoon.

Häirikkösusien osalta tarve olisi saada poikkeusluvat mahdollisimman nopeasti käyttöön. Ettei tarvitsisi turvautua poliisiin.

Tuovinen on huolissaan erityisesti metsästyskoirien puolesta.

Tuotantoeläimiä pystytään suojaamaan sähköaidoilla, mutta koira on haavoittuvampi suden hampaissa. Ylä-Karjalassa metsästyskoiria menee harva se viikonloppu useita.

Poliisi ennakoi Itä-Suomeen kuumaa susitalvea. Viikon sisällä ihmisen ja suden kohtaamisia on ollut Sukevalla, Joensuussa ja Outokummussa.

Susien toistuvat pihavierailut työllistää poliisia eniten.

Se aina räjähtää näin syksyllä, kun lumi tulee maahan ja alkaa jälkiä näkyä, sanoo suurriistavirka-avun yhdyshenkilö, ylikomisario Harri-Pekka Pohjolainen Itä-Suomen poliisista.

Oikeustieteilijä: Kaatolupaan vaaditaan hyvät perustelut

Itä-Suomen yliopistossa susipolitiikkaa tutkineen Outi Ratamäen mielestä uuden hoitosuunnitelma keskeinen viesti on se, että susi on osa Suomen luontoa ja ihmisen täytyy oppia elämään suden kanssa.

Suden sietämisen haaste nousee esiin aikaisempaa voimakkaammin. Se on kaiken pohja. Sutta täytyy sietää, eikä sitä voi Suomen luonnosta poistaa.

Suunnitelmaa asiantuntijana valmistelemassa ollut Ratamäki korostaa tarvetta yhteistyöhön.

Hän pitää myönteisenä sitä, ettei hoitosuunnitelma ole ministeriön sanelema, vaan perustuu sidosryhmien ja susireviirillä asuvien ihmisten näkemyksiin.

Toivon, että uuden hoitosuunnitelman myötä yhdessä tekemisen kulttuuri vahvistuu. Kukaan ei voi yksin ratkaista susiongelmaa.

Lähde: Metsästäjä: Sudenkaatolupia tarvitaan – oikeustieteilijä muistuttaa tiukoista lupaehdoista | Yle Uutiset | yle.fi

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.