Makuupussi valitaan käyttötarkoitukseen sopivaksi – hyvä säilyttää avattuna

Makuupussin valinta on yksi vaelluksen kulmakivistä kaikkina muina vuodenaikoina paitsi keskikesällä, jolloin tarkenee minkälaisella kankaalla tahansa.

Yleensä makuupussia käytetään useampanakin vuodenaikana, joten on syytä hieman perehtyä makuupusseihin ennen sellaisen ostamista ja varsinaista retkeä.

Kesämakuupussi ei tarvitse samoja ominaisuuksia kuin talvikäyttöön soveltuva. Makuupussit lajitellaan yleisesti kesä-, kolmenvuodenajan- ja neljänvuodenajan makuupusseihin.

Lapselle makuupussia ostettaessa lämpötila-arvoja ei voi käyttää valintakriteerinä, sillä lapsen lämmöntuotto on vasta kehitysasteella. Siksi Comfort-arvojen mukaisesti valittu makuupussi voi todellisuudessa ollakin kyseisessä lämpötilassa aivan liian viileä lapselle.

Mieti kuinka kylmä yöllä on normaalisti kohteessa, jossa makuupussia aiot käyttää. Lisää aina pieni turvamarginaali odotettujen olosuhteiden ja makuupussin haluttujen lämpötila-arvojen välille. Muista myös että makuupussin toimintaan vaikuttaa makuualusta.

Kun tiedetään mille vuodenajalle halutaan makuupussi voidaan alkaa katsomaan makuupussille ilmoitettuja lämpötiloja, josta löytyy se itselleen sopivin.

Tosin jos et 100 % varmuudella retkeile kuin keskikesänä niin osta mikä tahansa makuupussi ja tarkenet varmaan ihan hienosti.

Kylmän sään telttayöpymisissä lasten kanssa tulee valita sopivan kokoinen makuupussi. Liian pitkää makuupussia pystyy lyhentämään jalkopäästä. Lyhentäminen kannattaa tehdä siten, että ylimääräinen osa jää makuupussin sisälle, se toimii lisälämmikkeenä jaloille.

Liian leveä makuupussi sen sijaan on hankalampi, sillä lapsen oman kehon tuottama energia ei yleensä riitä pitämään ylimääräistä ilmatilaa lämpimänä. Tärkeintä on pitää huolta, että lapsi syö hyvin ja liikkuu itsensä lämpimäksi ennen makuupussiin menoa.

Makuupussista ilmoitetaan kolme lämpötilaa.

Makuupussien lämpötilat ilmoitetaan kolmiportaisesti EN 13537 –standardilla. On muistettava, että ihmiset kokevat kylmyyden eri tavalla.

Kylmyyden tunteeseen voivat vaikuttaa mm. nukkujan ikä, sukupuoli, väsymys, fyysinen kunto ja makuualusta.

Suomessa hyvin eristävän makuualustan tärkeyttä ei voi korostaa liikaa, jossa maa on suurimman osan vuodesta viileä, vaikka ilman lämpötila olisiin melko korkea.

Comfort: kesämakuupussi
Lämpötila esim. -4 astetta, jossa keskivertonainen nukkuu yönsä mukavasti. Tätä lämpötilaa voi pitää ohjeellisena valittaessa makuupussia naiselle ja aloittelevalle retkeilijälle.

Skaala on kuitenkin laaja ja kevyimmillään ne ovat lähinnä tarkoitettu sisäkäyttöön tai trooppisiin maihin matkaaville mutta paksuimmillaan ollaan jo hyvin lähellä 3-vuodenajan makuupussia.

Kesämakuupussi on karkeasti sanottuna alle kilon painoinen.

Limit: kolmenvuodenajan makuupussi
Lämpötila esim. -10 astetta, jossa keskivertomies nukkuu yönsä kokematta kylmyyttä. Tätä lämpötilaa voi pitää ohjeellisena valittaessa makuupussia kokeneelle retkeilijälle.

Kolmenvuodenajan makuupussit ovat paksumpia ja niitä voidaan yleinsä käyttää keväästä-syksyyn riippuen pussin paksuudesta ja käyttäjästä.

Painoa kolmenvuodenajan makuupussilla on 1-2 kiloa ja hintaa on kertynyt jo selkeästi edukasta kesämakuupussia enemmän.

Extreme: neljänvuodenajan makuupussi
Alin lämpötila esim. -28 astetta, jossa selviää yön yli kärsimättä hypotermiasta.

Talvimakuupussit ovat paksuja ja tarkoitettuja kovaan pakkaseen. Paksuimmat mallit koostuvat useasta sisäkkäisestä pussista lämmöneristyskyvyn parantamiseksi.

Tukevampi talvimakuupussi painaa noin 3 kiloa.

EN 13537 –standardissa keskivertomiehen oletetaan olevan 173 cm pitkä ja painavan 73 kg. Naisen taas oletetaan olevan 160 cm pitkä ja painavan 60 kg.

Molempien iäksi on oletettu 25 vuotta. EN 13537 –standardin mukaiset lämpötilat edellyttävät makuupussin oikeaa käyttöä, asianmukaista makuualustaa sekä aluskerraston käyttöä nukuttaessa.

Ahkerasti retkeilevän käytössä hyvä valinta on niin sanottu kolmen vuodenajan pussi, jonka mukavuuslämpötila on muutaman asteen pakkasen puolella.

Kolmen vuodenajan makuupussilla pärjää keväästä syksyyn ja lisäksi sillä tarkenee talvellakin kamiinalla lämmitetyssä teltassa. Varsinaiset talvimakuupussit ovat liian lämpimiä kesäkäytössä.

Talvimakuupussit ovat huomattavasti kalliimpia ja painavampia kuin kolmen vuodenajan tai pelkästään kesäkäyttöön tarkoitetut ultrakevyet pussit.

Talvipussin vetoketju on yleensä hyvin lyhyt ja sen sisäpuolelle on ommeltu lämpölukko. Lisäksi pussin suulla on erikseen kiristettävä lämpölukko, joka estää lämpöisen ilman karkaamisen pussista kylkeä käännettäessä.

Talvipussin voi myös tehdä laittamalla kaksi pussia päällekkäin, esimerkiksi kesäpussin kolmen vuodenajan pussin sisälle.

Erittäin kylmässä kelissä voi laittaa kolmen vuodenajan pussin talvimakuupussin sisällekin. Etuna kaksikerroksisessa pussissa on hyvä tuuletettavuus.

Ihminen hikoilee yöllä pussiin keskimäärin 0,5 litraa. Kosteuden pois saamiseksi pussi kannattaa tuulettaa joka aamu ulkona säiden sen salliessa.

Makuupussin koko ja muut merkinnät

Hyvässä makuupussissa on hartioiden kohdalla ns hartialukko, joka estää hengitysaukosta tulevan kylmän ilman kulkeutumisen koko makuupussiin.

Hengitysaukko pitää myös saada kiristettyä pienemmäksi ja on luonnollisesti erittäin hieno asia, jos makuupussi on ihmisvartalon muotoinen.

Makuupussissa ei saa olla ”kasvuvaraa”, sillä muuten se voi olla liian viileä, kun oman ihon lämmöntuotto ei kykenekään lämmittämään sitä riittävästi.

Tarkista pussin sisäpuolen pituus jotta se on riittävä, yleensä ne ovat 180 cm, 195 cm tai 215 cm. Jos maksimimittaa ei ole kerrottu, kannattaa valita makuupussi, jonka kokonaispituus on 20-30 cm yli oman pituuden.

Saatavilla on myös tavallista leveämpiä makuupusseja.

Voit liittää kaksi makuupussia yhteen jos niissä on vetoketjut eri puolilla. Makuupussin tuotetiedoissa on R tai L jotka tarkoittavat oikeaa ja vasenta. Tämä osoittaa millä puollella makuupussia vetoketju on kun makaat pussissa.

Kun pussi on käyttäjälleen sopiva, keho ei joudu lämmittämään liian suurta tilavuutta.

Hieman omaa pituutta pidemmästä makuupussista on etua kesällä tai muuten lämpöisissä olosuhteissa nukuttaessa – lisätila antaa nukkumiseen mukavuutta.

Erillinen sisälakana pidentää makuupussin käyttöikää kun varsinaista pussia ei tarvitse pestä niin usein. Lisäksi sisäpussilla on helppo parantaa oman makuupussinsa lämmöneristystä ja näin käyttää samaa makuupussia pidemmälly syksyyn tai aikaisemmin keväällä.

Jos nukut taivasalla on mahdollista hankkia makuupussiin vedenpitävä päällinen. Myös retkityyny lisää nukkuma mukavuutta.

Kuitu- vai untuvapussi?

Makuupusseja tehdään tekokuitutäytteisinä ja untuvatäytteisinä. Jälkimmäinen on toistaiseksi vielä keveämpi ja lämpimämpi, mutta kehitystä ei pysäytä mikään, joten jossakin vaiheessa tekokuidun ominaisuudet menevät untuvien ohi. Nykyään kyllä kannattaa valita untuva.

Kuitupusseissa eristeenä on synteettinen kuitutäyte.

Kuitutäyte ei ole suhteessa painoonsa yhtä eristävää kuin untuvatäyte, eikä kuitupussi pakkaudu yhtä pieneen tilaan kuin vastaavanlämpöinen untuvapussi.

Kuitupussi toimii kuitenkin kosteissa oloissa untuvamakuupussia paremmin, sillä kastuessaan kuitu menettää eristyskykyä vähemmän kuin untuva. Kuitupussit ovat untuvapusseja edullisempia.

Untuvapusseissa täytteenä on hanhen- tai ankanuntuva. Untuva on painoonsa nähden eristävämpää kuin kuitu.

Myös untuvapussin pakkauskoko on pienempi kuin vastaavanlämpöisen kuitupussin. Untuva kuitenkin eristää hyvin ainoastaan kuivana. Untuvapussit maksavat kuitupusseja enemmän.

Kaksi makuupussia voi yhdistää toisiinsa, jos niissä on samanlainen vetoketju. Toisen vetoketjun oltava oikean- ja toisen vasemmanpuoleinen.

Makuupussin hoito ja säilytys

Jotta kuidut ja höyhenet pysyisivät pöyhkeinä, on makuupussi hyvä säilyttää löyhästi rullalle käärittynä. Teltan pakkaamisessa jo mainittu sullomiskäsittely lisää pussin käyttöikää.

Makuupussi kuivaa yllättävän hyvin teltassakin. Se tulee levitellä auki heti, kun on saanut teltan kasaan ja pakata mahdollisimman myöhäisessä vaiheessa.

Retkellä makuupussi on hyvä tuulettaa joka päivä, jotta yön aikana kertynyt kosteus haihtuu pussista.

Likaisen pussin voi pestä isossa pesukoneessa tai viedä pesulaan pestäväksi. Untuvapussit pestään untuvalle tarkoitetulla pesuaineella.

Älä käytä huuhteluainetta.

Makuupussin kuohkeuden voi palauttaa kuivaamalla sen alhaisella lämmöllä kuivausrummussa. Valmistajien sivuilta löytää usein hyviä hoito-ohjeita.

Makuupussin pesuväliä voi pidentää käyttämällä erillistä sisälakanaa, joka kerää enimmän hien ja lian. Makuupussilakana myös lisää hieman lämmöneristävyyttä.

Makuupussit on hyvä säilyttää avattuna esimerkiksi vaatekaapissa henkarissa roikkumassa tai erilliseen tilavaan säilytyspussiin pakattuna, jolloin ne säilyvät myös pölyltä suojattuna.

Usein tällainen säilytyspussi tulee untuvapussien mukana, mutta sellaisen voi helposti ommella itsekin vaikkapa vanhasta lakanasta.

Makuupussin keskeiset ominaisuudet

 • Makuupussin lämmöneristys on oleellisin asia.
 • Millä puolella pussia vetoketju on? Oikeakätisille yleensä vasemmanpuoleinen vetoketju on kätevämpi ja vasenkätisille oikeanpuoleinen.
 • Onko makuupussissa lämpökaulus ja lämpölista?
  – Lämpö karkaa helposti pussin suuaukon kautta, ja tämän vuoksi suuaukossa tulisikin olla erillinen lämpökaulus lämmönhukan vähentämiseksi.
  – Toinen vuotokohta on vetoketju, ja kylmiin oloihin tarkoitetuissa pusseissa se on eristetty lämpölistalla.
 • Useista malleista on saatavilla ainakin kaksi eri pituutta nukkujan pituuden mukaan.
  -Jos lyhyempikin versio on ylipitkä, voi ylimääräisen osion kuroa kiinni remmillä, jolloin kehon ei tarvitse lämmittää ylimääräistä ilmaa.
 • Miltä makuupussi tuntuu?
  Testaa makuupussia ennen hankintaa, jolloin voit kokeilla onko malli sinulle sopiva.
  Oikeankokoinen makuupussi ei kiristä eikä ota kiinni mistään kohtaa.
Kategoria(t): Patikointi Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.