Poliisi ja Riistakeskus listasivat: Näillä itäisen Uudellamaan teillä rysähtää usein peuran tai kauriin kanssa

Vuonna 2017 Askolan, Sipoon, Porvoon ja Loviisan alueella tapahtui yhteensä 21 hirvikolaria ja 95 kauris- tai peuraonnettomuutta.

2018 kauris- ja peurakolareita tilastoitiin samalla alueella jo 221, hirvionnettomuuksia 45.

Valtatie 7, Öljytie ja Mäntsäläntie. Tässä tieosuudet, joilla on sattunut eniten hirvieläinkolareita itäisellä Uudellamaalla vuosien 2014 ja 2018 välisenä aikana.

Tilasto on koottu poliisin ja Riistakeskuksen antamien tietojen perusteella.

Samansuuntainen näppituntuma on Porvoon riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Joa Bergqvistillä.

Porvoossa moottoritie on pahin paikka etenkin niillä kohdin, missä hirviaitaa ei ole, esimerkiksi Treksilän liittymästä Helsinkiin päin muutaman kilometrin matkan, hän toteaa.

Öljytiellä rysähtää aika usein ja Loviisantiellä Porvoon keskustasta Ilolaan päin mentäessä.

Lisäksi Tolkkistentie ja Emäsalontie näkyvät selvästi tilastoissa.

Öljytie on myös Sipoon puolella varsinainen hirvieläinrysä, samoin Järvenpääntie Pornaisissa, Mäntsäläntie Porvoon puolella sekä Askolan ja Mäntsälän rajamailla, Helsingintie Lapinjärvellä ja Loviisantie Loviisassa.

Heti itäisen Uudenmaan rajojen länsipuolella Helsinki–Lahti -moottoritiellä sattuu niin ikään runsaasti hirvieläinonnettomuuksia.

Tiedot ovat linjassa Liikenneviraston julkaisemien faktojen kanssa: hirvieläinonnettomuuksia tapahtuu runsaiten juuri vilkkailla pääteillä.

Asia ei yllätä Joa Bergqvistiäkään.

Huomionarvoista on sen sijaan se, että suurin osa hirvieläinkolareista on tätä nykyä Uudellamaalla nimenomaan peuran tai kauriin kanssa sattuneita onnettomuuksia, hän korostaa.

Esimerkiksi vuonna 2017 Askolan, Sipoon, Porvoon ja Loviisan alueella tapahtui yhteensä 21 hirvikolaria ja 95 kauris- tai peuraonnettomuutta. Vuonna 2018 kauris- ja peurakolareita tilastoitiin samalla alueella jo 221, hirvionnettomuuksia 45.

Tämä näkyy Suomen riistakeskuksen myöntämien pyyntilupien määrässä

Uudenmaan kuntien alueelle myönnetään huomattavasti enemmän valkohäntäpeuran kuin hirven pyyntilupia.

Esimerkiksi Porvoon riistanhoitoyhdistyksen alueella kaatolupa on tänä vuonna 495 valkohäntäpeuralle ja 187 hirvelle.

Askolan-Pukkilan riistanhoitoyhdistyksen alueelle vastaavat luvut ovat 140 ja 70 ja Sipoon riistanhoitoyhdistyksessä 182 ja 71.

Peurakanta on ollut vahvassa kasvussa

Kasvu pyritään nyt pysäyttämään tämän metsästyskauden aikana ja seuraavana vuonna peurojen määrä yritetään saada jopa pieneen laskuun, Bergqvist kertoo.

Hän huomauttaa, että valkohäntäpeuran lisäksi myös metsäkauris on lisääntynyt rutkasti.

Mikä puolestaan on kasvattanut kauriiden kanssa tulleita kolareita.

Uusi tulokas eläinkolareiden kirjavaan joukkoon on villisika

Läntisessä Porvoossa, Kulloossa ja Ali-Vekkoskella, liikkuu jo niin paljon villisikoja, että nekin kasvattavat kolaritilastoja, Joa Bergqvist sanoo.

Kauriiden ja villisikojen metsästykseen ei tarvita erillistä pyyntilupaa. Villisikoja saa lisäksi metsästää ympäri vuoden.

Hirvieläimien kantoja koetetaan pitää kurissa metsästämällä paitsi niiden aiheuttamien metsätuhojen vuoksi, mutta myös siitä syystä, että hirvionnettomuuksien määrä korreloi hirvikannan määrän kanssa.

Mitä enemmän hirviä, kauriita ja peuroja on, sitä enemmän ne luonnollisesti aiheuttavat onnettomuuksia liikenteessä, Bergqvist muistuttaa.

Lähde: Poliisi ja Riistakeskus listasivat: Näillä itäisen Uudellamaan teillä rysähtää usein peuran tai kauriin kanssa – katso videokuvaa rajusta hirvikolarista | Loviisan Sanomat

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.