Uusi tapa uudistaa metsä – ”Kylvetään männynsiemeniä kuusen taimien sekaan” – Sekametsä suojaa tuhoilta

Sekaviljely torjuu tuhoja ja lisää luonnon monimuotoisuutta.

Metsäyhtiö Metsä Group alkaa markkinoida metsänomistajille männyn ja kuusen sekaviljelyä ja suosii sitä myös omissa metsissään.

Uudistusalalle kylvetään männynsiemeniä kuusen taimien sekaan. Aiemmin se olisi viljelty vain männylle tai kuuselle, kertoo Metsä Groupin metsänhoitopäällikkö Teppo Oijala yhtiön tiedotteessa.

Kuusentaimia riittää tässä menetelmässä tavanomaista vähemmän, eli runsaat tuhat hehtaarille.

Menetelmässä on vaihtoehtona myös istuttaa sekä männyn että kuusen taimia. Männyn kylvö on kuitenkin edullisempaa kuin istutus.

Männyn ja kuusen sekaviljelyllä voidaan varmistaa, että uusi metsä on riittävän tiheä ja hyväkasvuinen, vaikka hirvet söisivät osan männyntaimista.

Pelkällä männyllä ei saataisi riittävää tiheyttä, ja puhtaalla kuusikolla vastaavasti kasvu jäisi sekametsää pienemmäksi, Oijala kertoo.

Männyn taimet ovat hirvien herkkua. Siksi vahvan hirvikannan alueilla on suosittu kuusen istutusta myös karuilla mailla, jotka sopisivat paremmin männylle.

Kolme tapaa uudistaa

Metsälaki vaatii, että kaadetun metsän tilalle pitää aina perustaa uusi metsä. Se voi tapahtua joko istuttaen taimia, kylväen siemeniä tai luontaisesti uudistaen.

Ajan kuluessa kaikille uudistusaloille syntyy luontaisesti taimia, jolloin yhdelle puulajille viljellystä metsästä voidaan ajan myötä kasvattaa sekametsä sopivan taimikonhoidon avulla..

Tietoisella sekaviljelyllä metsä saadaan kasvamaan nopeammin, koska uudistuksessa käytetään jalostettuja taimia tai siemeniä.

Kylvö ja istutus-menetelmän tueksi on saatu kokeellisia tuloksia.

Suurin yllätys mittauksissa on se, että hyvin hoidetuissa metsissä samaan aikaan viljellyt mänty ja kuusi kasvavat lähes samaan tahtiin.

Tämä kumoaa vanhat käsitykset, joiden mukaan kuusi juroo (kasvu pysähtyy hetkeksi) ja jää männystä jälkeen, kertoo tiedotteessa erikoistutkija Saija Huuskonen Luonnonvarakeskuksesta (Luke).

Aiemmat kokemukset kuusen juromisesta istutuksen jälkeen perustuvat paljasjuurisiin taimiin, mutta nykyisin käytetään paakkutaimia. Myös nykyiset maanmuokkausmenetelmät ovat edistäneet kuusen taimien eloonjäämistä ja kasvua.

Taimikko hoidettava ajallaan

Luke on selvittänyt sekametsien kasvua kymmenellä eri uudistusalalla Etelä- ja Keski-Suomessa.

Kasvustojen ikä vaihtelee 10–24 vuoteen.

Näillä kohteilla mänty on uudistettu luontaisesti, kylväen tai istuttaen ja kuusi istuttaen. Taimikon hoidot on tehty ajallaan. Suurin osa kohteista oli maaperää, joka viljavuudeltaan sopii sekä kuuselle ja männylle.

Lisää tutkimustuloksia mänty-kuusisekametsien kasvusta ja kehityksestä saadaan loppuvuoden aikana.

Huuskonen ja Oijala korostavat, että männyn ja kuusen sekaviljelyn onnistuminen vaatii, että taimikonhoidot tehdään hyvin ja ajallaan.

Sekametsä suojaa tuhoilta

Sekaviljely vähentää myös muita kuin hirviriskejä. Yhden puulajin metsät ovat alttiimpia luonnon tuhoille kuin sekametsät.

Viime vuosien kaltaisina erittäin kuivina kesinä kuusi kärsii mäntyä helpommin kuivuudesta. Tällainen kuusi on myös alttiimpi esimerkiksi hyönteistuhoille.

Sekaviljely lisää myös luonnon monimuotoisuutta, kun metsä perustetaan valmiiksi sekametsäksi ja taimikonhoitojen yhteydessä varmistetaan, että kohteelle jätetään myös riittävästi lehtipuita.

Lähde: Uusi tapa uudistaa metsä – ”Kylvetään männynsiemeniä kuusen taimien sekaan” – ESS.fi

Kategoria(t): Metsänhoito Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s