Tutkimus: Lentävä kasvissyöjä kuormittaa ympäristöä yhtä paljon kuin Suomessa kahdeksan vuotta pysyvä naudanlihansyöjä – meillä nautojen määrä on alhainen

Julkisessa keskustelussa annetaan tutkijan mukaan naudanlihan syönnin lopettamiselle suhteettoman suuri rooli.

Luonnonvarakeskuksen tekemän tutkimuksen mukaan Thaimaan pääkaupunkiin Bangkokiin lentävä kasvissyöjä kuormittaa ympäristöä yhtä paljon kuin kahdeksan vuotta Suomessa pysyvä naudanlihansyöjä.

Esimerkkilaskelman mukaan Helsingin ja Bangkokin välinen edestakainen lento tuottaa kasvihuonekaasupäästöjä 3396 kiloa hiilidioksidiekvivalenttia, kun taas vuosittainen naudanlihan syöminen kuormittaa ympäristöä 420 kilolla kasvihuonekaasupäästöjä.

Tutkimuksessa mukana ollut Luonnonvarakeskuksen johtava tutkija Perttu Virkajärvi kertoo Maaseudun Tulevaisuudelle, että tutkimuksen taustalla oli hieman vääristynyt käsitys karjatalouden ympäristökuormituksesta meillä Suomessa. Vaikka maailmanlaajuisesti katsottuna karjatalous kuormittaa ympäristöä paljon, tilanne ei kuitenkaan ole sama, kun asiaa katsotaan Suomen näkökulmasta.

Julkisessa keskustelussa annetaan Virkajärven mukaan naudanlihan syönnin lopettamiselle suhteettoman suuri rooli.

Naudanlihan syöntiä lopettamalla ei kuitenkaan ilmastonmuutosta pysäytetä sillä, meillä nautojen määrä peltohehtaaria kohden on pieni suhteessa muuhun maailmaan. Lisäksi meillä käytetään eläinten ruokintaan paljon kotoisia rehuja, kuten nurmea.

Kun verrataan Suomen karjataloutta globaaliin tasoon, meillä suhteessa merkittävimmät naudanlihantuotannon ympäristöhaitat ovat tutkimuksen mukaan tuotekiloa kohden syntyvät kasvihuonekaasut sekä vesistöjen rehevöityminen.

Ongelma on Virkajärven mukaan toisaalta myös se, että lentomatkustamisen päästöistä puhutaan, mutta samalla lentämiseen kannustetaan melko runsaasti. Tutkimuksen ideana olikin suhteuttaa erilaiset valinnat toisiinsa.

Tutkimuksessa keskimääräisen suomalaisen naudan kuormitusta verrattiin lentomatkailun kuormitukseen. Lentomatkustamisen kuormituksen luvut kerättiin internetissä olevista lentolaskureista.

Lentomatkustamisen kuormittavuus lihansyöntiin verrattuna yllätti Virkajärven. Hän myöntää odottaneensa merkittävää eroa, mutta aivan näin suureen eroon hän ei uskonut.

”Kokonaisuudessa meillä olisi länsimaissa syytä miettiä kulutuksemme tasoa. Ei sitä voi ihan niin ajatella, että ratkaiskoon joku muu ilmastonmuutoksen, vaikka tekniikallakin asioihin voi vaikuttaa”, Virkajärvi muistuttaa.

Lähde: Tutkimus: Lentävä kasvissyöjä kuormittaa ympäristöä yhtä paljon kuin Suomessa kahdeksan vuotta pysyvä naudanlihansyöjä – Ympäristö – Maaseudun Tulevaisuus

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.