Uuden tutkimuksen mukaan ihmiset saapuivat Välimeren saarille 200 000 vuotta sitten – tulivat ehkä veneillä

Mikäli nyt tehdyt löydöt pitävät paikkansa, myös merenkulun taito olisi ehkä huomattavasti uskottua vanhempaa.

Kansainvälinen tutkijaryhmä väittää kaivausaineiston perusteella, että neandertalinihmiset ja varhaiset nykyihmiset olisivat asuttaneet Naxoksen saarta Kreikassa kymmeniä tuhansia vuosia aiemmin kuin tähän saakka on luultu.

Tämä tarkoittaisi, että saarelle olisi rantautunut varhaisia ihmislajeja ainakin 200 000 vuotta sitten.

Tähän saakka on luultu, että Välimeren saarille saapui maanviljelijöiden asutusta vasta 9 000 vuotta sitten.

Tutkijat ovat tähän saakka uskoneet, että Egeanmeri, joka erottaa nykyään läntisen Turkin manner-Kreikasta, olisi ollut neandertalinihmiselle ja varhaiselle ihmiselle mahdoton ylittää.

Siksi tutkijoiden oletus on ollut, että reitti Eurooppaan olisi kulkenut Traakian eli kapean maakannaksen kautta nykyiselle Balkanille.

Kanadalaisen McMaster Universityn johdolla tehtyjä kaivauksia saarella on tehty vuodesta 2013 saakka. Nyt tehtyjen johtopäätösten perusteella kirjoitettu artikkeli on julkaistu keskiviikkona lehdessä Science Advances.

Tutkimus haastaa tekijöidensä mukaan käsityksiä varhaisten ihmisten liikkumisesta alueella.

Pitkään on uskottu, että alue on ollut saavuttamaton ja asumiskelvoton ennen nykyihmisen aikaa.

Tutkijoiden mukaan nyt saadut tulokset haastavat tarkastelemaan uudelleen reittejä, joita pitkin varhaiset esi-isämme liikkuivat Afrikasta Eurooppaan.

Tutkimus tuo kirjoittajien mukaan myös uutta tietoa siitä, kuinka varhaiset ihmiset pystyivät sopeutumaan uusille asuinalueille.

”Aivan viime aikoihin saakka tämä maailmankolkka on nähty epäkiinnostavana varhaisten ihmisten historian kannalta.

Mutta tulokset pakottavat meidät arvioimaan täysin uudestaan Välimeren saarten historian”, sanoo tutkimuksen pääkirjoittaja, antropologian apulaisprofessori Tristan Carter yliopiston tiedotteessa.

Tutkijat ehdottavat tuoreessa artikkelissaan, että Egeanmeren allas olisi ollut ylitettävissä aiemmin kuin on luultu.

Tutkijoiden mukaan tiettyinä aikoina jääkautta meri olisi ollut matalammalla, mikä olisi paljastanut kävelyreitin Naxoksen saarelle.

Samalla tutkijat kuitenkin virittävät mahdollisuutta, että neandertalinihmiset olisivat olleet niin taitavia, että he olisivat pystyneet rakentamaan veneitä lyhyille merimatkoille.

Artikkelissaan tutkijat esittävät lukuisia todisteita Naxoksen luoteisrannikolla sijainneesta Stelidan varhaishistoriallisesta siirtokunnasta.

Tutkijoiden mukaan he ovat kaivaneet esille varhaisia nykyihmisen ja neandertalinihmisen paikallisesta kivestä valmistamia työkaluja ja metsästysaseita. Tutkijoiden mukaan löytöjä on satoja tuhansia.

Lähde: Pitkään luultiin, että ihmiset saapuivat Välimeren saarille 9 000 vuotta sitten – Uuden tutkimuksen mukaan se tapahtui 200 000 vuotta sitten, ja neandertalin­ihmiset tulivat ehkä veneillä – Tekniikan Maailma

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.