Norjassa kuolleista koirista löytyi kahta bakteeria – Clostridium perfringens ja Providencia alcalifaciens aiheuttavat ripulia

Norjassa kuolleista koirista on ruumiinavauksessa löytynyt kahta bakteeria, jotka aiheuttavat ripulia, kertoi Norjan eläinlääkintälaitos.

Viranomaiset eivät kuitenkaan ole varmoja, ovatko bakteerit aiheuttaneet koirien kuoleman. He korostivat norjalaislehti VG:n mukaan, että tutkimustulokset ovat alustavia.

Veristä ripulia ja oksennusta aiheuttavaan tuntemattomaan tautiin on sairastunut Norjassa viime päivinä 30–40 koiraa. Koirista seitsemän on vahvistettu kuolleen samaan tautiin.

Neljälle koiralle on tehty ruumiinavaukset

Molemmat löydetyt bakteerit, Clostridium perfringens ja Providencia alcalifaciens, aiheuttavat ripulia.

Laboratorionjohtaja Bjarne Bergsjø sanoi tiedotustilaisuudessa VG:n mukaan, että kumpaankaan bakteeriin ei ole rokotetta.

Aiemmin perjantaina Norjan elintarviketurvallisuusvirasto kertoi, että tutkituissa koirissa ei ole merkkejä myrkystä.

Koirien suolen limakalvo vahingoittunut

Kaikkien koirien suolen limakalvo oli vakavasti vahingoittunut, mutta syytä ei tiedetä, kertoi patologi ja eläinlääkäri Mette Valheim VG:lle.

Eläinlääkintäviranomaiset sanoivat tiedotustilaisuudessa, että he ovat olleet yhteydessä kaikkiin muihin Pohjoismaihin, eikä niissä ole aiemmin havaittu vastaavaa tautia.

Tartuntoja on ilmennyt lähinnä Oslon alueella, mutta epäillyistä tapauksista on ilmoitettu myös useilla paikkakunnilla Itä-Norjassa.

Monet sairastuneista koirista kuolivat vuorokauden kuluessa siitä, kun oireet oli havaittu.

Myös Suomen viranomaiset seuraavat koirien kuolinsyyn selvittämistä. Jaostopäällikkö Jaana Seppänen Ruokavirastosta sanoi perjantaina aamupäivällä, että tässä vaiheessa seurataan norjalaiskollegoiden selvitystyötä.

Suomen kennelliitto viestitti perjantaina, että se on päättänyt toistaiseksi kieltää Norjassa asuvien koirien osallistumisen suomalaisiin koiratapahtumiin.

Lähde: Norjassa kuolleista koirista löytyi kahta bakteeria – Myös Suomen viranomaiset seuraavat tappavan taudin tilannetta – Kaupunki | HS.fi

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.