Karhun pennut syntyvät talvipesään – Näin emo opettaa ne tavoille

Evoluutio on tuottanut karhulle ominaisuuksiavisesti tarkasteltuna karhun ominaisuudet ja elintavat ovat kehittyneet menestymään Pohjolan ankarien olosuhteiden keskellä.

Syksyisin karhu menee talviunille, koska talven aikana luonto ei tarjoa sille ravintoa. Talviuni on rauhallista, muttei syvää. Otson syke laskee normaalista 40 lyönnistä minuutissa noin kymmeneen.

Sen ruumiinlämpö putoaa 38 asteesta alimmillaan 33:een. Karhun elintoiminnot hidastuvat ja aineenvaihdunta on pysähtymistilassa – se ei virtsaa tai ulosta koko talven aikana.

Talvellakin tapahtuu

Talven aikana kontio vaihtaa makuuasentoaan päivittäin ja saattaa herätä hetkeksi silloin tällöin, varsinkin jos ulkoa kuuluu ääniä.

Otso selviää talven yli vararavinnon turvin, minkä takia sillä on syksyllä oltava vatsansa ympärillä paksu rasvakerros. Talviunien aikana se voi menettää yli kolmanneksen painostaan.

Karhuemo synnyttää talvipesään tammikuun tietämissä.

Lähde: Karhun pennut syntyvät talvipesään – Näin emo opettaa ne tavoille | Apu

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s