Metsästyskoirat | Riistavietti – Onko pennusta hirvimetsälle?

Pennun valinta on tärkein yksittäinen tekijä, mikäli haluaa saada hyvän hirvikoiran. Pennulla tulee olla riittävä riistavietti. Riistavietti taas on periytyvä ominaisuus.

Valitaan siis vanhemmat, jotka ovat riittävän hyviä. Ihannetilanteessa saadaan pentu, jonka vanhemmat ovat kumpikin muoto ja käyttövalioita.

Kokeet ovat siitä hyviä, että siellä näkee koiran kaikki ominaisuudet, jotka myös periytyvät.

Mutta jos hyvällä uroksella astutaan huono narttu pennuista ei tahdo tulla mitään. Hyviä narttuja vain tahtoo olla melko vähän.

Alkuvuosi on paras ajankohta ottaa pentu. Pentua on helpompi kesällä kouluttaa ja koira voidaan syksyllä noin 6-10 kk iässä opettaa suoraan hirvelle. Pennulta ei kannata vielä ensimmäisenä syksynä odottaa ihmeitä.

Tärkeintä on, että se on kiinnostunut hirvistä. Pentua kannattaa kuitenkin kuljettaa muka hirvimetsällä, niin että se näkee mitä pyydetään.

Kesän aikana pennulle annetaan peruskoulutus syksyä varten. Koiralle tulee opettaa tietty totteliaisuus. Ainakin istuminen, seisominen ja luoksetulo tulisi koiran hallita.

Kesä on hyvää aikaa opettaa koiraa uimaan ja samalla se on hyvää liikuntaa koiralle. Ampuminen tulee tehdä koiralle tutuksi ennen syksyä. Koiraa tulisi mielestäni kuljettaa metsässä heti pennusta lähtien, että metsä tulee sille tutuksi.

Hirvelle pentua ei kuitenkaan kannata viedä ennen 6 kuukauden ikää

Lenkkeilyä kesällä koiran kanssa tulisi harrastaa mahdollisimman paljon. Mitä paremmassa kunnossa koira on syksyllä, sitä paremmat lähtökohdat sillä on hirvityöskentelyyn.

Pitää tietenkin muistaa, että että ei ”sippauta” pentua. Lenkit tehdään aina koiran ehdoilla. Syksyllä koiralle aletaan sitten opettaa hakua.

Lähde: Hirven metsästys koiralla – Seikkarinteen Proku

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s