Hanhien ja joutsenten metsästys harkittavaksi

Valkoposkihanhien ja joutsenten kiivain syysmuutto on juuri nyt, tai ehkä jo vähän ohikin. Tunnettu lintuharrastaja Markku Halonen arvioi, että Rääkkylän Oravilahdella viettää muuttomatkan lepotaukoa parhaillaan satatuhatta lintua (Karjalainen, 30.9.).

Lisäksi valtavia lintukarjoja on nähty pelloilla Kiteellä, Tohmajärvellä, Värtsilässä ja myös Joensuun seudulla.

Linnut ruokailevat pelloilla, tankkaavat rankkaa matkaa varten.

Viljelijöille aiheutuu vahinkoa ja kiusaa

Valtio korvaa haittoja viljelijöille. Lintujen jätökset ärsyttävät myös muita kuin maanomistajia kesä kesältä enemmän, kun valkoposkihankien määrä kasvaa.

Määrä kasvaa, koska valkoposkihanhikantaa ei voi laillisesti harventaa. Suomessa on tyydyttävä lintujen pelotteluun ja hätistelyyn. Sekin maksaa ja vaatii energiaa, sillä linnut vaikuttavat tottuvan erilaisiin karkotuskeinoihin.

Pelottelulta ja karkottimilta menee teho nopeasti.

Niinpä vuosi vuodelta kasvaa paine valkoposkihankien ja laulujoutsenten metsästyksen aloittamiseksi.

Sinänsä kummankin linnun kasvanut kanta kestäisi harkitun metsästyksen

Kantojen harventaminen vähentäisi vahinkoja ja liennyttäisi lintujen ihmisille aiheuttamaa suuttumusta. Ratkaisu ei ole kuitenkaan yksinkertainen.

Valkoposkihanhi ja laulujoutsen ovat rauhoitettuja ja EU:n tiukassa suojelussa.

Suomikaan ei voi kansallisella päätöksellä aloittaa niiden metsästystä. Kokonaishyötyä ja -haittoja punniten olisi syytä käynnistää uusi harkinta nykymenettelyn muuttamiseksi.

Viimeksi kesällä ilomantsilainen kansanedustaja Hannu Hoskonen (kesk.) esitti valkoposkihanhien rauhoituksen purkamista ja lajin lisäämistä metsästettäväksi riistalinnuksi.

Lähde: Hanhien ja joutsenten metsästys harkittavaksi

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.