Villisiasta ei yleensä koidu vaaraa, mutta haavoittunutta yksilöä kannattaa varoa – ”Partaveitsen terävät torahampaat”

Lahden seudun riistanhoitoyhdistyksen toiminnanjohtaja Lasse Perttola arvioi, että pelkästään Lahden alueella liikkuu noin 30-40 villisikaa. Luku perustuu viime talvena tehtyihin havaintoihin.

Suurimmat havainnot tehtiin valtatie 4:n itäpuolella Nastolassa. Isot suoalueet ja moottoritien aidat rajaavat liikkeitä.

Kesällä ja sadonkorjuuaikaan sikojen liikkeistä kertovat lähinnä niiden jälkeen jättämät tuhot. Havaintojen määrää rajaa myös se, että siat liikkuvat yleensä hämärän aikaan.

Kaikkiruokainen villisika etsiytyy helpon ravinnon perässä muun muassa peruna- ja viljapelloille. Lisäksi laumana liikkuvat eläimet voivat Perttolan mukaan aiheuttaa vahinkoja taimikoille varsinkin talvisin, jolloin muu syötävä on vähissä.

Emakot, porsaat ja nuoret naaraat liikkuvat laumoissa.

Karjut seurailevat laumoja, mutta pysyttelevät niiden ulkopuolella, Perttola kuvailee eläimen liikkeitä.

Vikkelä liikkeissään

Vaikka villisiat eivät kanna ihmisille tarttuvia tauteja, on suurissa kannoissa myös turvallisuuteen liittyviä riskejä.

Liikenneonnettomuudet ja varsinkin haavoittuneen villisian kohtaaminen ovat ikäviä riskejä.

Lasse Perttola kehottaa varomaan haavoittunutta sikaa, joka voi tehdä pahaa jälkeä partaveitsen terävillä torahampaillaan.

Haavoittuneena sika pyrkii monesti juoksemaan kohti ihmistä.

Villähteen metsästysseuran puheenjohtaja Jarkko Notkola on kokenut villisianmetsästäjä. Viimeksi seura järjesti jahdin helmikuussa.

Jahdit ovat nopeatempoista

Villisiat ovat hyviä piiloutumaan ja vaihtavat aika liukkaasti maisemaa, Notkola kuvailee jopa parikymmentä kilometriä vuorokaudessa kulkevia eläimiä.

Lähde: Villisiasta ei yleensä koidu vaaraa, mutta haavoittunutta yksilöä kannattaa varoa – ”Partaveitsen terävät torahampaat” – ESS.fi

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.