Belgiassa villisioista löytyi ASF:n vasta-aineita

Viranomaiset löysivät villisioista afrikkalaisen sikaruton vasta-aineita. Villisiat saattavat levittää virusta aiemmin arvioitua kauemmas.

Afrikkalaisen sikaruton ASF:n vastainen taistelu sai uuden käänteen Belgiassa. Villisioista on löydetty sikaruttoa aiheuttavan viruksen vasta-aineita. Villisiat voivat levittää tautia luultua kauemmas.

Viimeisin sikaruttoon kuollut villisika on löytynyt Belgiassa 11. elokuuta ja tapausten määrä on vähentynyt merkittävästi.

Sikaruton vasta-aineiden löytyminen muuttaa tilanteen ja taistelu tautia vastaan tulee entistä vaikeammaksi.

Belgian tapaus ei ole ainutkertaista ja aiemminkin on tullut tietoja villisioista, joiden verestä on löydetty viruksen vasta-aineita, toteaa erikoistutkija Jonna Kyyrö Ruokavirastosta.

Kyyrön mukaan siat kuolevat yleensä tautiin ennen kun ehtivät kehittää viruksen vasta-aineita. Joissakin tapauksissa vasta-aineita on ehtinyt tulla, mutta villisika olisi voinut siitä huomatta kuolla pian.

Tapaus ei anna ainakaan tässä vaiheessa aihetta muuttaa Suomen ohjeistusta, Kyyrö arvioi.

Belgian viranomaiset reagoivat löytöön nopeasti

Lokakuun 4. päivästä lähtien pyöräilijöillä ja vaeltajilla ei ole ollut asiaa epidemia-alueelle. Kieltoa perustellaan sillä, että kulkijat haittaavat villisikojen metsästystä.

Epidemia-alueella kulkemista ehdittiin helpottaa alkukesällä. Pyöräily ja vaeltaminen sallittiin Ranskan rajan lähellä sijaitsevalla eristetyllä alueella, kun epidemia näytti laantuvan.

Afrikan villisiat voivat ylläpitää virusta ja tartuttaa toisia sikoja sairastumatta itse tautiin. Eurooppalaisten villisikojen ei katsota kestävän virusta ja ne sairastuvat tautiin tyypillisin oirein.

Sikaruton vasta-aineiden löytymisestä kerrotaan Pig33-verkkosivustolla. ASF Belgium: new stage in its epidemiological cycle

Lähde: Sikaruton vastaisessa taistelussa koettiin takapakki Belgiassa: Villisioista löytyi ASF:n vasta-aineita – Maatalous – Maaseudun Tulevaisuus

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.