Majavan pato teki tepposet – kaupunginjohtaja upposi suohon

Kylmä kylpy kainuulaisessa suossa takaa sen, että työasiat jäävät mielestä lomalle siirtyessä.

Jos haluaa loman aloittaa niin, etteivät työmurheet ole mielessä, niin rintaa myöten suohon uponneena ne unohtuvat. Tästä saisi varmaan ihan hyvän luksustuotteen kiireisille ihmisille luotua, Kuhmon kaupunginjohtaja Tytti Määttä nauraa.

Ajonaisena hirvijahdissa

Tytti Määttä oli siirtymässä syyslomalle lauantaina Suomen Metsästäjäinliiton koolle kutsuman hirvijahdin kautta. Määttä oli mukana ajonaisen roolissa Sotkamon ja Nurmeksen rajamailla käydyssä jahdissa.

Siellä on paljon susia liikkeellä, joten koiria ei voi päästää metsään. Metsästettiin sitten perinteiseen malliin ajohommana ja minä olin yksi ajonaisista, Määttä taustoittaa.

Lauantain ensimmäinen ajo oli jo takana ja lounaan jälkeen ajoketjut ryhmittyivät uuteen kierrokseen.

Kuljimme ketjussa ja tulin erään ison suon reunaan, joka näytti aivan erilaiselta, kuin se kartalla oli näyttänyt. Siellä oli vettä paljon enemmän. Toiset huutelivat kauempaa, että siellä oli majavan tekemä pato, joka oli nostanut veden suolle.

Olisihan sen suon voinut kiertää, mutta kun oli sovittu, että mennään ketjussa samassa tasossa, niin meitä lähti menemään kolme siitä suon yli ja ylitettiin vesialueita ensin majavan patoja pitkin.

– Siinä tupasvillojen avulla pääsi kulkemaan ja välillä katkottiin puita alle, jotta ei upota. Minulla oli väliin pitkä keppikin, jolla kokeilin, että onko siellä millainen pohja, Määttä kertoo taivalluksestaan halki vetisen suon.

Kainaloita myöden hyiseen veteen

Kaikki sujui alkuun ihan kohtuu hyvin, vaikka kaikki kahlasivat saappaat täynnä vettä. Sitten vain yhtäkkiä askel lipesi ja nainen oli kainaloitaan myöten kylmässä suossa. Sen jälkeen tulikin jo tosi kiire toviksi.

Ihan rintaa myöten sinne suohon upposin.

Täytyy sanoa, että en edes muista, tuntuiko siellä pohjaa suossa. Ja siitäkään en ole varma, miten pääsin vedestä pois.

Toinen miehistä taisi kyllä auttaa, kun siinä puolin ja toisin oltiin matkalla autettu. Toinen kulki siinä vaiheessa vähän kauempana, Määttä kertoo tapahtumista.

Jos ennen suohon uppoamista tunnelma oli ollut mitä mainion, kun aurinkokin oli jahtijoukkoa lämmitellyt pilven raosta, niin uintihetken jälkeen oli tovin kylmä ja kiire.

Se raikas syksyinen tunnelma kyllä katosi hetkessä. Yllättävän hyvin kuitenkin kunnolliset villasukat ja villaiset alusasut pysyvät lämpiminä märkänäkin, Tytti Määttä vinkkaa.

Varovaisuus kannattaa

Ja jottei alkanutta syyslomaa tarvitse flunssassa kärvistellä, niin suohon uponnut metsästäjä kiirehti vauhdilla jahtimajalle.

Siitä piti muutama kilometri mennä jalan autolle, johon sain kuskin avuksi. Kengät eivät ole kuivanneet kokonaan vieläkään, Määttä kertoo vaatehuollon väliaikatilanteesta.

Joka tapauksessa jotain lauantain tapahtumat opettivat luonnossa liikkumaan tottuneelle kaupunginjohtajalle.

Luonto voi yllättää aina ja varovainen kannattaa olla.

Yksin ei pidä lähteä tuollaisen märän suon yli menemään. Nyt minulta kastui yksityispuhelin ja sim-kortti, mutta paljon pahemminkin olisi voinut käydä, syyslomalla tämän viikon oleva Tytti Määttä kertoo.

Ja vaikka nyt vaatteet kastuivat, niin jahtiin kaupunginjohtaja lähtee vastakin. Ja suosittelee sitä muillekin.

Metsästys on mukava harrastus tai oikeastaan elämäntapa monelle Pohjois- ja Itä-Suomessa. Hirvenmetsästyksessä yhdistyy yhteisöllisyys ja hirven kannanhoidollinen ulottuvuus, Tytti Määttä toteaa ja toivottaa kaikille hyvää ja turvallista jahtisyksyä.

Lähde: Kuhmon kaupunginjohtaja upposi suohon – majavan pato teki tepposet – Kotimaa – Ilta-Sanomat

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.