Jäniseläinten metsästysaika päättyy helmikuun lopussa

Jäniseläinten metsästysaika päättyy helmikuun lopussa. Suomen riistakeskuksen mukaan jäniseläinten erikoisviljelmille, puutarhakasveille tai rehupaaleille aiheuttamat menetykset voivat olla pahimmillaan tuhansia euroja.

Paksun lumen aikana erityisesti rusakot kerääntyvät helppoihin ravintokohteisiin, jolloin ne voivat aiheuttaa huomattavaa vahinkoa esimerkiksi marja- tai hedelmäviljelmillä.

Halutuimpia kohteita ovat omenapuut, nuoret vadelmat ja pensasmustikat.

Myös maataloudessa käytettävät rehupaalit ovat rusakoille mieluista ravintoa. Paalit kannattaa suojata sijoittamalla ne lähelle tuotantotiloja tai aitaamalla paalialue verkolla.

Metsästys onnistuu tehokkaasti ajometsästyksenä, jossa sopivat rusakoiden päivämakuumäet ajetaan metsästäjien ja koirien avulla.

Passimiesten sijoittelussa otetaan huomioon turvallisuus ja rusakoiden kulkureitit.

Passipaikkoja suunniteltaessa on syytä muistaa, että ilman rakennuksen haltijan tai omistajan lupaa ei riistaeläintä saa ampua 150 metriä lähempänä asuttua rakennusta.

Rakennuksen haltijan luvalla metsästys on mahdollista lain määräämää minimiä lähempänä.

Metsästyksestä on hyvä tiedottaa paikallisille maanomistajille, jolloin he saavat mahdollisuuden osallistua halutessaan metsästykseen.

Yhdessä toteutettu metsästys tarjoaa tilaisuuden jakaa tietoa metsästyksestä ja vahinkojen ennaltaehkäisystä.

Rusakkokannan harvennuksella vähennetään niin ikään asutuksen läheisyyteen jänisten perässä tulevien ilvesten aiheuttamaa huolta, ja niiden vierailuista mahdollisesti johtuvia pienkotieläinvahinkoja.

Ensisijaisesti vahinkoja on pyrittävä estämään metsästysaikana ja vahinkokohteet suojaamalla, mutta taloudellisesti merkittäviä vahinkoja aiheuttavia riistaeläimiä voidaan vähentää myös rauhoitusaikana.

Metsästysaika – Metsäjänis koko maassa 1.9. — 29.2.

Siihen tarvitaan kuitenkin aina Suomen riistakeskuksen myöntämä poikkeuslupa. Valtio ei korvaa rusakon tai metsäjäniksen aiheuttamia vahinkoja.

Suomen riistakeskus on itsenäinen julkisoikeudellinen laitos, joka edistää kestävää riistataloutta, tukee riistanhoitoyhdistysten toimintaa ja huolehtii riistapolitiikan toimeenpanosta sekä vastaa sille säädetyistä julkisista hallintotehtävistä.

Lähde: Jäniseläinten metsästysaika päättyy helmikuun lopussa – Uutiset – Aamuset

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.