Uranainen hakee metsästä paistin – ”Työasiat unohtuvat Nuuksiossa”

Koira vei kaupunkilaisnaisen eräpiireihin. Työasiat unohtuvat koiran kanssa treenatessa.Johtavassa asemassa tietoliikenneyrityksessä työskentelevä Jaana Räty nappaa tottuneesti käsiinsä linnunraadot ja katoaa metsään.

Espoolainen Räty on mieliharrastuksensa parissa – treenaamassa kahta noutajaansa lintumetsälle.

Työpäivän jakkupuku vaihtuu friisiläläiskodissa usein erähenkisiin vaatteisiin. Räty suuntaa Nuuksioon koirien kanssa pari kertaa viikossa.

Sileäkarvaisen noutajan eli flatin omistaja ei tyydy pelkästään harjoittelemaan, koirat ovat myös aktiivisessa metsästyskäytössä.

En itse ammu, mutta olen lintumetsässä koiranohjaajana, kertoo Räty.

Koirien metsästysporukalle noutamat linnut päätyvät pääosin metsästäjien patoihin, mutta myös koirien ohjaaja saa palkkioksi osan saaliista. Siitä Räty tekee perheelleen ruokaa.

Perheen kaksi lasta, Aron ja Sara ovat kertoneet kavereilleen, että äiti on metsästämässä ja tuo kotiin ruokaa.

– Lasten kavereiden ilmeet ovat näkemisen arvoisia, kun alan kynimään lintuja tai kun kylppärissä on variksia, fasaaneja, lokkeja sulamassa treenejä varten, hymyilee Räty.

Perheen isä ei metsästä ja myös saaliin nylkeminen on emännän hommaa.

Arkisin suurista asiakkuuksista vastaavan ja maailmaa kiertävän Rädyn harrastus herättää ihastelua.

Kyllä metsästäjät iloitsevat kuullessaan, että minulla on noutajia, jotka on koulutettu noutamaan riistaa eli juuri siihen, mihin ne on jalostettu. En voisi kuvitella, että koiriani ei käytettäisi niiden alkuperäiseen tarkoitukseen.

Treenihetkistä syntyy myös tilannekomiikkaa.

Onhan se ulkoilijoiden mielestä varmasti vähän erikoista, kun me ystävättäreni kanssa heittelemme lauantainaamuna kuolleita lintuja metsässä. Joskus hymyilyttää ottaa työkaveri kyytiin, jos autolla on juuri oltu metsätreenissä.

Eräharrastuksen pariin Rädyn toi sattuma.

Sattuma, jolla oli musta turkki ja heiluva häntä.

Olen koko ikäni tykännyt noutajista niiden iloisen ja avoimen luonteen vuoksi. Parikymmentä vuotta sitten päätin hankkia itselleni lenkkikaveriksi sileäkarvaisen noutajan. Rodun käyttötarkoitus ei silloin merkinnyt minulle mitään.

Vaikka Räty ei suunnitellut käyvänsä koiranäyttelyissä tai metsästyskokeissa, ne veivät mukanaan. Sitä kautta tutuksi tulivat vähitellen myös eräporukat.

Koirien valmentaminen jalostaa myös ohjaajaa.

Koirien kanssa kasvavat periksiantamattomuus ja ongelmien ratkaisukyky. Niitä taitoja voi hyödyntää työelämässä, pohtii Räty.

Lähde: Uranainen hakee metsästä paistin – ”Työasiat unohtuvat Nuuksiossa” | Länsiväylä

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.