Tohmajärvellä kaadetusta villisiasta on löytynyt Aujeszkyn taudin vasta-aineita – koirilla tauti johtaa lähes aina kuolemaan

Suomi on virallisesti vapaa Aujeszkyn taudista, eikä tautia ole Suomessa koskaan todettu tuotantosioilla.

Sioilla oireet voivat ilmetä kuumeena, heikkoutena, hengitystie- tai hermosto-oireina sekä pikkuporsaiden lisääntyneenä kuolleisuutena. Tauti voi olla myös oireeton.

Koirilla ja muilla eläimillä tauti on yleensä vakavaoireinen ja johtaa lähes aina kuolemaan. Koirilla tauti aiheuttaa voimakasta kuolausta, kutinaa ja neurologisia oireita.

Tohmajärvellä tehdyn löydöksen vuoksi koirille ei tule syöttää raakaa villisian lihaa.

Myös koirien kontaktia villisikoihin tai ruhon osiin tulee välttää, neuvoo Itä-Savon sairaanhoitopiirin Sosterin eläinlääkäri Tinja Toikka tiedotteessa.

Eläintiloille tauti voi levitä villisikojen mukana tai kontaminoituneiden rehujen ja välineiden mukana.

Suomi on virallisesti luokiteltu alueeksi, jossa tautia ei esiinny. Aujeszkyn taudin vasta-aineita löydettiin Suomessa viimeksi vuonna 1980.

Sosteri toteaa tiedotteessaan, että tautisuojaus ja haittaeläinten torjunta on oleellista taudin torjumiseksi.

Jos epäilet Aujeszkyn tautia jollakin eläimellä, ole heti yhteydessä alueesi kunnaneläinlääkäriin.

Luonnonvaraisista villisioista on tärkeää lähettää näytteitä Ruokavirastoon tautitilanteen kartoittamiseksi. Ruokaviraston nettisivuilla neuvotaan, miten näytteet otetaan.

Kunnaneläinlääkäri Teemu Saksa ei tiennyt tapauksesta enempää kuin Sosteri tiedotteessaan.

Löydöstä kertoi jo tiistaina Ruokavirasto, jonka mukaan Aujeszkyn tautia esiintyy verrattain yleisesti villisioissa Euroopassa.

Ruokaviraston mukaan viime vuonna viruksen varalta tutkittiin 712 luonnonvaraista villisikaa, joista 325 tutkittiin myös vasta-aineiden varalta.

Lähde: Suomalaisessa villisiassa havaittiin Aujeszkyn taudin vasta-aineita – edellinen tapaus lähes 40 vuotta sitten – Erä – Maaseudun Tulevaisuus

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.