Vihersilloille on viritetty riistakameroita tutkimusta varten

Vihersiltojen seurantajakso alkoi syyskuun alussa, ja se on vuoden mittainen. Seurantaa varten Väylävirasto on virittänyt vihersilloille riistakameroita, jotka nappaavat kuvan kaikesta sillalla liikkuvasta.

Liikkuvatko eläimet vihersiltoja pitkin?

Jos liikkuvat, niin mitkä ja kuinka usein? Tätä selvitetään Väyläviraston eli Väylän käynnistämässä hankkeessa, jossa on mukana seitsemän E18-tien vihersiltaa.

Seurannan avulla saamme lisää tietoa siitä, minkä tyyppisiin paikkoihin ja millaisiksi vihersillat kannattaisi suunnitella, ympäristöasiantuntija Marketta Hyvärinen Väylästä toteaa.

Riistakamerat nappaavat automaattisesti kuvan myös vihersiltaa käyttävistä ihmisistä. Ihmisten kuvat kuitenkin poistetaan aineiston käsittelyvaiheessa.

Riistakameraseurannasta myös ilmoitetaan vihersilloille asennetuissa kylteissä.

Vaarallisinta aikaa on marraskuu

Riistakeskuksen aineiston mukaan Manner-Suomen tieliikenteessä sattui vuonna 2018 yli 12 000 suurriistaonnettomuutta.

Vaarallisinta aikaa suurriistaonnettomuuksien osalta oli marraskuu. Tuolloin sattui yli kuudesosa kaikista tapauksista. Suurriistaonnettomuuksiin on laskettu tapaukset, joissa on ollut mukana valkohäntäpeuroja, metsäkauriita, hirviä, metsäpeuroja, villisikoja ja kuusipeuroja.

Vielä paljon yleisempää on se, että törmätään pienempiin eläimiin.

Joidenkin arvioiden mukaan Suomen tieliikenteessä kuolee vuosittain 3—4 miljoonaa lintua, miljoona nisäkästä, saman verran sammakkoeläimiä sekä noin 200 000 matelijaa.

Arviot on laskettu teiden varsilta kerättyjen raatojen perusteella.

Kymmenestä tutkimuskohteesta seitsemän täällä

Vihersilta on tien yli rakennettu maisemoitu silta, jota pitkin eläimet pääsevät ylittämään tien turvallisesti. Tiedetään, että esimerkiksi hirvieläimet käyttävät vihersiltoja. Systemaattista seurantaa vihersilloilla ei kuitenkaan ole tätä ennen tehty.

Meneillään olevassa selvityksessä on mukana kaikkiaan kymmenen vihersiltaa Etelä-Suomesta. Silloista peräti seitsemän on Loviisan ja Vaalimaan välisellä moottoritieosuudella.

Vihersiltoja rakennetaan vain riista-aidatuille pääteille. Siltojen sijoittelussa pyritään ottamaan huomioon tiedossa olevat eläinten kulkureitit.

Vihersiltojen lisäksi eläinten käyttöön on Suomessa rakennettu erilaisia alikulkuja sekä liito-oraville tarkoitettuja hyppypuita.

Lisäksi vesistösiltojen ali on jätetty kuivapolkuja, jotka toimivat eläinten kulkureitteinä. Kulkureittiratkaisut lieventävät tiestön estevaikutusta, vähentävät eläinten liikennekuolleisuutta sekä parantavat liikenneturvallisuutta.

Lähde: Virolahti—Loviisa-välin vihersilloille on viritetty riistakameroita tutkimusta varten — Ihmisten kuvat poistetaan aineistosta käsittelyvaiheessa – Kymen Sanomat

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.