Koiranomistajat turvautuvat yhä useammin ammattikouluttajaan – niskuroivan koiran takana on usein tietämätön ihminen

Ihmiset haluavat selkeästi harrastaa koiriensa kanssa. Perinteisen koulutuksen rinnalle on tullut monia ja monenlaisia harrastelajeja, joita voi harrastaa kaikenlaisten koirien kanssa, Torvinen kertoo.

Normaaliessa treeneissä keskitytään kuitenkin perusasioihin: hihnassa kulkemiseen, ohittamiseen, rauhoittumiseen ja muihin koira-arjen taitoihin.

Johdonmukaisuus on avainasemassa

Suomen eläintenkouluttajat ry:stä kerrotaan, että ammattimaisen koirankoulutuksen suosio on kasvanut viime vuosina.

Yhdistyksen puheenjohtaja Tytti Lintenhofer arvioi, että suomalaiset koiranomistajat ovat aiempaa tietoisempia koiran käyttäytymisestä ja entistä kiinnostuneempia lemmikkinsä hyvinvoinnista.

Koiria on tutkittu menneisyydessä verrattain vähän, mutta nykypäivänä tietoa on saatavilla enemmän.

Mitä enemmän tietoisuus lisääntyy, sitä enemmän se vaikuttaa sinne hihnan toiseen päähän.

Nykyään ymmärretään, että jos koiran hyvinvointiin ja käyttäytymistarpeisiin satsataan, niin arjen haasteita on huomattavasti vähemmän, Lintenhofer kertoo.

Tärkeää koiran koulutuksessa on johdonmukaisuus. Jokainen koiranomistaja päättää itse, saako koira hypätä kotona sohvalle vai ei, mutta päätöksessä on pysyttävä.

Ei voi olla niin, että maanantaina koira saa olla sohvalla, tiistaina ei saa ja keskiviikkona vain silloin, kun tietyt perheenjäsenet eivät ole kotona. Silloin koira ei tietenkään voi tietää, miten sen pitäisi toimia, Lintenhofer kuvailee.

Koira kaipaa koiramaista tekemistä

Tytti Lintenhoferin mukaan yleinen väärinkäsitys on, että koiran tarpeista puhuminen tarkoittaisi koiran inhimillistämistä.

Nimenomaan ei tarkoita! Siinä mennään ihan tieteen mukaan: mikä on koiran ja jonkun rodun lajityypillistä käyttäytymistä ja miten siihen tarpeeseen vastataan.

Jos koira saa tehdä arjessaan koiramaisia asioita, kuten liikkua, haistella ja pureskella, se voi paremmin. Lintenhofer kertoo, että monet ongelmat koiran kanssa johtuvat koiran rodun ja arjen yhteensopimattomuudesta.

Esimerkiksi suomenajokoira voi olla hyvinkin onnellinen kaupunkiasunnossa, mutta rotuominaisuuksien perusteella se ei ole kaupunkilaiskoira.

Todennäköisesti sellaisen koiran kanssa tulee herkemmin ongelmia kaupungissa. Toki yksilötasolla voi aina löytyä poikkeuksia.

Ammattimainen kouluttajakaan ei pysty muuttamaan koiran perusolemusta.

Lintenhoferilla on ollut ongelmakoirakoulutuksessaan asiakkaita, jotka ovat toivoneet, että voisivat pitää ajokoiraansa pihalla vapaana eikä se lähtisi ajamaan takaa metsänlaidassa huomaamaansa jänistä. Toisaalta koiraa kuitenkin käytettäisiin myös metsästyksessä.

Nämähän ovat sellaisia mahdottomia yhtälöitä. Koiralta ei voi odottaa, että jotakin niin vahvaa ominaisuutta voisi kytkeä pois päältä, Lintenhofer sanoo.

Ilman kurssejakin voi onnistua

Lintenhofer uskoo, että kursseihin tai ammattimaiseen kouluttajaan turvautuminen ei ole välttämätöntä, että saa koiransa koulutettua.

Ehdottomasti jokainen pystyy kouluttamaan oman koiransa, jos on tarpeeksi tietoa ja ymmärrystä, Lintenhofer sanoo.

Hän kuitenkin toteaa, että ensimmäisen koiran kohdalla koulutusta voi olla helpompi opetella käytännön kursseilla kuin kirjoja lukemalla.

Apua voi hakea esimerkiksi paikallisesta koirayhdistyksestä. Lisäksi treenit voivat tarjota koiralle mieluisaa lajityypillistä puuhaa.

Lähde: Koiranomistajat turvautuvat yhä useammin ammattikouluttajaan – niskuroivan koiran takana on usein tietämätön ihminen | Yle Uutiset | yle.fi

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s