Yhteinen kiima antaa ykkösnaaraalle kilpailuetua

Moni nainen on havainnut tai ollut havaitsevinaan, että lähipiirin naisten kuukautiset asettuvat samaan rytmiin. Ilmiö on nähty armeijan naistentuvissa, perheiden sisällä, työpaikoilla, sisäoppilaitosten asuntoloissa.

Tutkijat kiistelivät ilmiön olemassaolosta ja sen syntymekanismista lähes 30 vuotta.

Sitten jo ensimmäisen asuntolatutkimuksen 1971 julkaissut yhdysvaltalainen Martha McClintock kollegoineen osoitti, että naisten kuukautisrytmi muuttui, jos he haistelivat toisten naisten kainaloista kerättyjä hajuttomia aineita. Muutoksen suunta riippui hajuaineiden luovuttajan kuukautiskierron vaiheesta.

Nykyisin vallitsee jo melko suuri yksimielisyys siitä, että muiden eläinten tapaan myös ihmisten käyttäytymiseen ja fysiologiseen tilaan vaikuttavat feromonit, hajusignaalit, joita emme tiedosta.

Kuukautisten tahdistumisesta ja erityisesti sen perimmäisestä merkityksestä vallitsee edelleen epätietoisuutta ja epäilyksiä.

Yhteisestä kiimasta hyötyvät laumaeläimet

Eläimistä yhteisestä kiimasta hyötyvät etenkin laumoissa elävät: Kukaan naaraista ei pääse lisääntymään ennen muita.

Lisäksi elo sujuu rauhallisemmin, kun osa sen jäsenistä ei ole jatkuvasti soitimella ja rähisemässä mahdollisille kilpailijoille.

Ja kun poikasia on yhtä aikaa paljon, pedot eivät millään ehdi saalistaa kaikkia, huomauttaa evoluutiopsykologi Markus J. Rantala Turun yliopistosta.

Myös ihmisnaaraiden kannattaa manipuloida toistensa kuukautiskiertoja lisääntymisteknisistä syistä.

Kuukautiskiertoon liittyvät feromonit ovat sukupuolihormonien hajoamistuotteita. Siksi nainen, jonka naissukuhormoni estrogeenin pitoisuus on korkein, lähettää myös voimakkaimpia feromoniviestejä ja ohjaa lähinaisten lisääntymiskiertoa.

Naiset viehättävät miehiä eniten ovulaation aikana, Rantala sanoo.

Voimakkaan hormonitoimintansa vuoksi miehistä parhaalta tuoksuva ykkösnaaras voittaa todennäköisesti muut naiset kisassa parhaasta kumppanista, vaikka muidenkin naisten munasolut irtoilisivat samoina päivinä.

Jos rytmit vaihtelisivat, muiden naaraiden mahdollisuudet paranisivat.

Susilaumassa vain alfanaaras lisääntyy

Puhe alfanaaraasta on Rantalan mielestä kuitenkin ihmisillä liioittelua.

Susilaumassa vain alfanaaras lisääntyy, ja sen feromonit jyräävät lauman muiden naaraiden hormonitoiminnan nollaan. Jos feromonit eivät toimi, alfanaaras tappaa muiden pennut.

Ei tiedetä, miksi naisten välinen kuukautiskierron säätely on kehittynyt tällaiseksi.

Elämä ja ympäristö on poikennut nykyisestä niin paljon silloin, kun nämä asiat ovat kehittyneet. Vai onko ilmiö jäänne susien alfanaaraskuvioista?

Lähde: Yhteinen kiima antaa ykkösnaaraalle kilpailuetua – ESS.fi

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.