Vieraslajit | Limaiset hyytelö­eläimet leviävät vauhdilla Suomen järvissä – ELY-keskuksen mukaan ne pitäisi nostaa kuivalle maalle kuolemaan

Möllykkä onkin yhdenlainen alien eli vieraslaji – englanniksi invasive alien species. Möllykkä on itse asiassa kokonainen yhdyskunta vieraslajina Suomeen tulleita hyytelösammaleläimiä.

Hyytelösammaleläimet pitäisi nostaa kuivalle maalle kuolemaan ja sitten kompostoida.

Alkujaan pohjoisamerikkalaisia hyytelösammaleläimiä alkoi kulkeutua Eurooppaan vuosikymmeniä sitten.

Suomesta niitä on löytynyt noin 20 vuoden ajan, ensin Saimaan kanavasta ja sitten Vuoksen vesistön varrelta Iisalmesta ja Joensuusta asti.

Löytyminen oli tutkijoille yllätys, sillä ”pitkään ajateltiin, että sisävedet ovat aika eristyksissä ja luontaisesti suojassa vieraslajeilta”, Suomen ympäristökeskuksen tutkija Kristiina Vuorio sanoo.

Järvien vesi on pehmeää ja usein liian kylmää

Ilmaston lämpeneminen on nostanut Suomen järvien keskilämpötilaa useilla asteilla, ja takana on monta ennätyksellisen lämmintä vuotta.

Hyytelösammaleläinten arvioidaan tulleen rahtilaivojen painolastivesissä, sillä Saimaan kanavan kautta kulkee tuhat rahtilaivaa vuodessa.

Kolme vuotta sitten hyytelösammaleläimiä ilmaantui Lempäälän Kirkkojärvelle, 250 kilometrin päähän Vuoksen vesistöstä. Järvi on osa Tampereen Pyhäjärveä.

Hyytelömöykkyjä oli ensin yhdellä Kirkkojärven lahdella mutta nyt jo koko Toutosenselällä, naapurikunta Vesilahden puolella ja Lempäälän kanavassa.

Tuhansilla mökkiläisillä on todennäköisesti edessä ällötyksen hetkiä

Sammaleläimet eivät ole vaarallisia, mutta monen mielestä vastenmielisiä. Lempäälässä on nostettu tänä kesänä katiskoja, joissa oli kalojen sijaan hyytelöä.

Juhani Siikin mökin rantavedessä Vesilahden Hinsalassa on hyytelösammaleläimiä ”aivan järkyttävästi”.

”Kaivonrenkaassa laiturin alla on jalkapallon kokoisia möykkyjä, kuin sammakonkutua”, Siik kuvailee.

Pirkanmaan ely-keskuksen ohjeen mukaan hyytelösammaleläimet pitäisi nostaa kuivalle maalle kuolemaan ja sitten kompostoida tai haudata maahan, että ne eivät lisääntyisi.

Yhdessä yhdyskuntamöykyssä on satoja yksilöitä

Ne erottaa möykyn pinnalta tummempina rosetteina.

”Yhdyskunnan yksilöistä kehittyy syyskesällä tummia, noin millimetrin kokoisia statoplasteja, jotka talvehtivat”, Kristiina Vuorio kertoo.

”Kun vesi lämpenee keväällä, statoplastista kehittyy toukka. Aikuistuessaan toukat kiinnittyvät alustaan, kuten vesikasviin, risuun, laiturin pylvääseen tai veneköyteen, ja muodostavat yhdyskunnan.”

Yhdestä yksilöstä voi muodostua useita statoplasteja, ja jokaisesta statoplastista voi syntyä uusi yhdyskunta. Siksi eläin yleistyy niin nopeasti.

Yhdyskunnan havaitsee usein vasta sitten, kun se repeytyy irti ja alkaa kellua.

Torjunta on hankalaa

  • Pirkanmaan ely-keskuksen mukaan hyytelösammaleläimet leviävät voimakkaasti.
  • Torjunta on hankalaa. Leviämistä voi yrittää estää keräämällä yhdyskunnat pois ennen kuin ne alkavat tuottaa statoplasteja, jotka näkyvät pieninä mustina pisteinä yhdyskunnan sisällä.
  • Pirkanmaan ely-keskus kehottaa puhdistamaan kalastusvälineet huolellisesti, kun välineitä siirretään vesistöstä toiseen.
  • Hyytelösammaleläimet voivat kulkeutua uusiin vesistöihin myös veneiden ja muiden vesikulkuneuvojen välityksellä.

Lähde: Limaiset hyytelö­eläimet leviävät vauhdilla Suomen järvissä – ely-keskuksen mukaan ne pitäisi nostaa kuivalle maalle kuolemaan – Kotimaa | HS.fi

Kategoria(t): Kalastus Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.