Näädänpyyntipöntön rakennusohjeet

Tänä päivänä näätää metsästetään riistan- ja kannanhoidollisen perustein. Metsästysaika on elokuun alusta maaliskuun loppuun saakka, mutta yleensä pyynti ajoittuu sydäntalven kuukausiin.

Erakkona elävä näätä etenee maassa yleensä hyppimällä ja laukkaamalla. Puihin näätä kiipeää saalistaessaan, tähystäessään ympäristöään tai paetessaan itseään suurempia petoja.

Näätää pyydystetään loukuilla ja tappavilla raudoilla

Näätää voidaan pyytää myös heti tappavilla raudoilla. Tällöin raudoissa käytetään suojalaatikkoa, joka estää muiden eläinten joutumisen rautoihin. Metsien kultakurkkuna tunnettu pienpeto oli aikoinaan arvokas turkiseläin, jonka pyynnin hallitsivat vain kokeneet eränkävijät.

Näädänpyyntipönttö on kuin telkänpönttö, mutta reiät ovat pöntön sivuilla. Näätä on suurinpiirtein minkin kokoinen eläin. Suurimmat luonnossa elävät näädät voivat olla huomattavasti luonnossa elävää minkkiä suurempia pienpetoja.

Telkän pahin luontainen vihollinen on näätä, joka on tehokas kolopesien ryöstäjä.

Molemmat sivut, etu- ja takaseinä voidaan tehdä elementeiksi, takaseinä jää sivuseinien väliin.

Jätä takaseinään lautojen väliin reilu rako, niin etuosaa ei tarvitse kaventaa. Pöntön rakosista syötin haju pääsee leviämään ympäristöön.

Näätä tarkastelee telkänpönttöjä ja telkän hajustama pönttö on oiva pyyntipaikka.

Alkukesästä pönttöä käytetään telkänpönttönä ja sitä voi käyttää talvella näädän pyynnissä.

Raudat kannattaa sijoittaa eläimen kulkualueille esimerkiksi louhikkoon, kallion juurelle tai tiheikköihin puun oksalle.

Päivät näätä viettää tavallisesti leväten sopivassa puunkolossa tai vanhassa oravanpesässä. Se saattaa nukkua myös louhikossa tai kallionkolossa.

Havutus suojaamaan rautoja

Pöntön asennuskorkeudeksi riittää hyvin rinnankorkeus, eli noin 1,5m. Alemmaskin pöntön voi asentaa, esimerkiksi kaatuneeseen kuuseen. Alas asennettaessa täytyy huolehtia, ettei esim. koirat työnnä käpäliään loukun sisälle.

Pöntön päälle asennetaan havuja suojaamaan kulkuaukkoa, etteivät esimerkiksi pikkulinnut mene pönttöön rautoja laukaisemaan.

Havutus suojaa rautoja myös lumelta ja jäätymiseltä. Kulkuaukon viereen asennetaan kalteva nousupuu, jota pitkin näätä pääse kurkistamaan loukkuun sisälle.

Rautojen käsittely

Conibearin tai Trackerin hetitappavat 120 raudat sopivat hyvin tähän käyttöön. Jos pönttöön tekee yli 100mm kulkuaukon, voit käyttää pönttöä alkukesästä telkänpönttönä ja talvella näädän pyynnissä.

Kun raudat on asennettu, pöntön ja lukitussalvan väliin täytyy jäädä rautojen laukeamista varten noin 1 cm rako. Takaseinän poikkipuuhun lovi jotta rautojen laukaisuhakanen mahtuu aukeamaan.

Rautojen rasvakäsittely

Rasva estää rautoja jäätymästä sekä poistaa raudoista ruosteen ja ihmisen hajun. Liemen täytyy olla kuumaa, jotta rasva tarttuu kunnolla rautoihin.

Vanha kansa keitti ketunraudat kuusenoksista ja pihkasta tehdyssä liemessä, eikä koskenut käsillään rautoihin.

 

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s