Tuntematon tarttuva tauti tappaa koiria Norjassa – jopa 20 koiraa kuollut

Norjan elintarvikeviranomainen varoittaa koiranomistajia tuntemattomasta tarttuvasta taudista, joka on viime päivinä johtanut jopa 20 koiran kuolemaan.

Torstaihin mennessä seitsemän kuolemantapausta oli varmistettu taudin aiheuttamiksi, kertoo Norjan yleisradio NRK.

Useimmat tapaukset ovat Oslon alueella, mutta epäillyistä tapauksista on ilmoitettu useilla paikkakunnilla Itä-Norjassa.

Ei ole vielä varmaa, ovatko kaikki 20 tapausta yhteydessä toisiinsa, sanoo Anicura-eläinsairaalan viestintäpäällikkö Sasja Rygg NRK:lle. Anicura varoitti tarttuvasta taudista ensimmäisenä keskiviikkona sen jälkeen, kun sairaalassa oli havaittu sama tauti useilla koirilla.

Useat koirat kuolivat vuorokauden sisällä siitä, kun oireet oli havaittu.

Koirilla on ollut samanlaisia oireita: veristä ripulia, oksentelua ja nopeasti heikkenevä yleiskunto.

Eläinlääkintäviranomaiset yrittävät selvittää taudin syytä. He ovat ottaneet koirista näytteitä, ja kolmelle kuolleelle koiralle on tehty ruumiinavaus.

Viranomaiset pitävät tilannetta erittäin vakavana, sanoi elintarviketurvallisuusviraston johtaja Ann Margaret Grøndahl NRK:lle.

Viranomaiset lähtevät tällä hetkellä siitä, että kuolemat on aiheuttanut virus tai bakteeri. Tartunnat voivat olla peräisin myös jostakin sienestä tai ruuasta, Grøndahl sanoi norjalaislehti Dagbladetille.

Myös Ruotsin viranomaiset ovat olleet yhteydessä norjalaiskollegoihinsa ja tarkkailevat tilannetta, sanoo Ruotsin eläinlääkintäviranomaisen eläinlääkäri Lotta Gunnarsson Aftonbladetille.

Norjan viranomaiset ohjeistavat koiranomistajia, että koirien ei pitäisi antaa tervehtiä toisiaan ja lähikontaktia toisten koirien kanssa pitäisi välttää. Oireiden havaitsemisen jälkeen koira pitää viedä nopeasti eläinlääkäriin.

Norjan kennelliitto suosittelee, että kaikki lähipäivien koiratapahtumat peruttaisiin.

Ruotsin kennelliitto puolestaan suosittelee, että ruotsalaiskoiria ei vietäisi Norjassa paikkoihin, joissa on paljon koiria koolla. Norjasta tulevia koiria ei myöskään toistaiseksi päästetä koiratapahtumiin Ruotsissa.

Lähde: Tuntematon tarttuva tauti tappanut jopa 20 koiraa Norjassa – Ulkomaat | HS.fi

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.