Taas niitä ryömii iholle: Vaatteet kannattaa katsastaa metsäretken jälkeen — Havaintojen perusteella hirvikärpäsillä menossa hyvä vuosi

Hirvikärpäsiä on liikkeellä reippaasti ainakin paikoitellen, toteaa ympäristöasiantuntija Reima Leinonen Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksesta.

Havaintojen perusteella hirvikärpäsillä on hyvä vuosi menossa.

Minkäänlaisia laskentamenetelmiä ei ole Leinosen mukaan käytössä. Leinonen huomauttaa, että kaikkien hyönteisten kohdalla on syytä ottaa huomioon luontaiset kannanvaihtelut.

Jos metsään haluaa mennä, Leinonen kehottaa sonnustautumaan vaaleisiin vaatteisiin. Niillä näyttäisi hänen mukaansa olla vaikutusta asiaan, tummat vaatteet ovat hirvikärpäsille houkuttelevampia.

Hirvikärpäsen elinkierron mukaan näihin aikoihin lentävät aikuiset hirvikärpäset ovat kuoriutuneet edellisen talven ja kevään aikana syntyneistä koteloista.

Aikuiset hirvikärpäset parittelevat, jonka jälkeen naaraat hakeutuvat hirviin ja imevät niistä verta.

Naaraan sisällä kehittyy yksi poikanen kerrallaan, kunnes poikanen on koteloitumisvaiheessa. Kesän ja alkusyksyn aikana hirvikärpänen ehtii tehdä muutaman poikasen.

Hirvikärpänen kohtaa vihollisensa koteloitumisvaiheessa. Päästäiset ja tiaiset syövät hirvikärpäsen koteloita.

Lähde: Taas niitä ryömii iholle: Vaatteet kannattaa katsastaa metsäretken jälkeen — Havaintojen perusteella hirvikärpäsillä menossa hyvä vuosi – Kouvolan Sanomat

Kategoria(t): Riistanhoito. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.