Trooppisia tauteja levittävät hyttyset voivat sopeutua ilmastonmuutoksen takia myös Suomeen: ”Mitä pidempi kesäkausi, sitä suurempi uhka tauti on”

Hyttyslajeja on tunnistettu 3 565, mutta vain murto-osa niistä levittää trooppisia tauteja.

Euroopassa pelätään, että hyttysten levittämien tautien tartuntariski voi kasvaa tulevaisuudessa.

Tutkijat varoittavat, että ilmastonmuutos, kansainvälinen kauppa ja matkustaminen saattavat lisätä trooppisten tautien puhkeamisia tulevien vuosikymmenien aikana myös Euroopassa.

EU:n tartuntatautiviraston ECDC:n tutkimuksen mukaan esimerkiksi aasiantiikerihyttynen leviää yhä laajemmalle. Hyttyslaji levittää muun muassa trooppisia tauteja, kuten chikungunyaa ja denguevirusta.

Samoja tauteja levittävä keltakuumehyttynen voi tulevaisuudessa sopeutua myös Suomen lämpötiloihin. Tautien leviäminen olisi kuitenkin hyvin epätodennäköistä.

ECDC:n tieteellisen osaston johtajan Jan Semenzan mukaan matkustaminen, turismi, maankäyttö, kansainvälinen kauppa sekä ympäristö- ja ilmastotekijät vaikuttavat merkittävästi tautien puhkeamiseen Euroopassa.

”Trooppisista maista eri puolilta maailmaa voi saapua tartunnan saaneita ihmisiä lentokoneilla Eurooppaan, jolloin paikallinen hyttynen pistää heitä. Hyttynen sitten siirtää tautia seuraavalle ihmiselle, jolloin taudin puhkeaminen alkaa”, Semenza kertoo.

Hänestä Euroopan maiden pitäisi varautua tilanteeseen, jotta epidemioiden leviäminen saataisiin pysäytettyä ja tietoisuutta kasvatettua. Euroopan maiden tulisi esimerkiksi luoda varhaisen varoituksen järjestelmiä.

Myös tohtori Giovanni Rezza Italian terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta ISS:stä sanoo, että esimerkiksi ilmastonmuutos voi vaikuttaa tartuntatauteihin, jotka leviävät eläimestä toiseen.

Rezza kertoo tiedotteessa, että lämpimien kausien piteneminen pidentää jaksoja, joiden aikana eläinten kuljettamat taudit voivat levitä.

Hyttynen on ihmiselle välillisesti maailman vaarallisin eläin. Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan hyttysten levittämät taudit tappavat vuosittain jopa miljoonia ihmisiä.


Maailmalla on tunnistettu 3 565 hyttyslajia, mutta vain murto-osa niistä levittää trooppisia tauteja.

Tunnetuimpia tauteja ovat muun muassa malaria, Länsi-Niilin virus, zikavirus, chikungunya ja denguekuume. Nämä taudit piinaavat erityisesti Afrikan, Etelä-Amerikan ja Aasian maita.

Aedes-sukuun kuuluvat tiikeri- ja keltakuumehyttyset levittävät monia viruksia, kuten denguekuumetta ja chikungunyaa. Molemmat hyttyslajit viihtyvät lämpimässä ilmastossa, märissä olosuhteissa ja urbaaneissa tiloissa, ja kumpaakin on Euroopassa.

ECDC:n mukaan Aedes albopictus -hyttystä eli aasiantiikerihyttystä on noin 20:ssä Euroopan maassa. Sen epäillään leviävän Etelä-Euroopasta pohjoiseen. Etelä-Saksaan hyttynen on jo asettunut, ja Hollannissa sitä on esiintynyt.

Aedes aegypti eli keltakuumehyttynen hävisi Euroopan alueelta 1900-luvulla, mutta viime vuosikymmenellä se palasi Portugaliin kuuluvalle Madeiran saarelle. Hyttystä esiintyy myös Venäjällä Mustanmeren rannikolla, Sotšin alueella.

Viime maaliskuussa Nature Microbiology -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan molempien hyttyslajien levinneisyys kasvaa tulevien vuosikymmenien aikana merkittävästi, myös Euroopassa. Tutkijat uskovat, että niiden levittäytymistä kiihdyttävät erityisesti ympäristöön liittyvät muutokset ja kaupungistuminen.

Tutkimuksen mukaan hyttysten elintila voi laajentua merkittävästi vuosina 2050–2080.

Samaan aikaan väestönkasvun odotetaan keskittyvän juuri niille alueille, joihin nämä kaksi hyttystä ovat jo valmiiksi asettuneet. Tämä tarkoittaisi sitä, että vuoteen 2050 mennessä jopa puolet maailman väestöstä voisi saada tartunnan.

WHO:n dengueasiantuntija, tohtori Raman Velayudhan painottaa, että hyttysten leviämisen kannalta ratkaisevaa ei ole pelkkä lämpötila vaan myös lämpimien kausien pituus. Hänen mukaansa ilmastonmuutos voi luoda sopivat olosuhteet aasiantiikerihyttysenkin leviämiselle Etelä-Euroopassa.

”Pienikin lämpötilojen kasvu on hyväksi sekä hyttysille että taudin aiheuttavan viruksen leviämiselle. Mitä pidempi kesäkausi, sitä suurempi uhka tauti on”, Velayudhan kertoo HS:lle.

Hän korostaa, että tauti tulee Eurooppaan ihmisten mukana. He saavat tartunnan matkustaessaan alueilla, joissa tauti vaikuttaa.

Lähde: Trooppisia tauteja levittävät hyttyset voivat sopeutua ilmastonmuutoksen takia myös Suomeen: ”Mitä pidempi kesäkausi, sitä suurempi uhka tauti on” – Ulkomaat | HS.fi

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.