Puremat ja pistot

Eläimen, kuten myös ihmisen, puremat vaativat lähes aina lääkärillä käyntiä tulehdusvaaran vuoksi. Eläinten puremissa kudoksiin voi joutua muutakin epäpuhtautta kuin bakteereita. Puremahaavat eivät välttämättä vuoda paljon verta.

Kyyn purema on vaarallinen sekä lapsille että aikuisille. Myrkytystietokeskuksen ohjeessakin painotetaan sitä, että kyyn pureman uhri kuuluu aina lääkärin arvioitavaksi.

Lihastyötä tulee välttää, ja puremakohta asettaa liikkumattomaksi esimerkiksi lastoittamalla.

Kyytabletit eivät ole oleellinen osa ensiapua, jos saatavilla on kortisonitabletteja (kyytabletteja) tai antihistamiinitabletteja, niitä voi ottaa kyynpuremaan ohjeen mukaan. ”Nämä lääkkeet saattavat hidastaa puremasta seuraavaa reaktiota.”

Pienten hydrokortisonimäärien nauttiminen, saatavilla itsehoitolääkkeenä kauppanimillä Kyypakkaus, ei ole osoitettu olevan hyötyä, jos ei haittaakaan. Jjos hyvin käy, niistä saattaa jopa joskus olla jotain apua kyynpureman ensihoidossa. Mitään tieteellistä todistetta ei kylläkään ole siitä, että ne tepsisivät.

Pistot

Hyönteisten pistot ovat tavallisesti harmittomia. Pistokohdat paranevat yleensä ilman erityistä hoitoa, mutta saattavat olla kivuliaita.

Poikkeuksia ovat tilanteet, joissa henkilö saa allergisen reaktion hyönteisen pistosta.

Ampiaisen tai mehiläisen pisto

Useimmille ampiaisen tai mehiläisen pisto aiheuttaa lievää punoitusta, turvotusta ja kipua.

Nämä vaikutukset rajoittuvat pistokohtaan ja häviävät yleensä kahden vuorokauden kuluessa.

Jos pisto osuu suuhun tai jos henkilö on pieni lapsi tai pistoja on useita, voivat oireet vaatia kiireellistä apua (ks. «Hengityksen, verenkierron ja tajunnan häiriöt)

Puutiainen (punkki)

Ihoon pureutunut puutiainen eli punkki voi levittää Borrelia-bakteerin aiheuttamaa borrelioosia eli Lymen tautia (ks. «Borrelioosi eli Lymen tauti»), joka on puremasta tarttuva infektio.

Kun bakteereita joutuu elimistöön, henkilö voi ensivaiheessa saada lievän kuumetaudin, johon liittyy väsymystä ja lihaskipua. Noin viikon kuluttua puutiaisen puremasta iholle ilmaantuu melko nopeasti laajeneva rengasmainen punoitus.

Puutiaisen puremasta voi saada myös harvinaisen virusperäisen aivotulehduksen eli Kumlingen taudin.

Ks. myös artikkeli «Puutiainen ja sen levittämät taudit».

Toimi näin punkin puremissa ja niiden ehkäisyssä

  • Jos ihossa on punkki, poista se. Ota sormilla tai punkkipihdeillä (kuva «Punkkipihtejä») punkista kiinni mahdollisimman läheltä ihoa ja vedä se ulos ihosta varovasti pyörittämällä.
  • Jos pureman ympärille tulee punoitusta, joka laajenee rengasmaiseksi, hakeudu lääkärin hoitoon.
  • Vältä punkin puremia pukeutumalla ihoalueet, erityisesti alaraajat peittäen. Käytä vain saappaita ja pitkiä housuja.
  • Tee punkkitarkastus joka ilta. Tarkasta erityisesti heinikossa leikkineiden lasten iho huolellisesti.

Lähde: Terveyskirjasto – Duodecim

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.