Kruunupyyssä harmaa hirvikoira pelastettiin louhoksen kielekkeeltä

Metsässä jaloitellut norjanharmaahirvikoira ei ehtinyt jarruttaa tassuillaan, vaan putosi jyrkänteeltä lauantaina aamupäivällä Kruunupyyssä.

Se on hankala paikka, jyrkänne tulee vastaan hyvin äkkiarvaamatta, kertoo päivystävä palomestari Joonas Nuolioja Keski-Pohjanmaan pelastuslaitokselta.

Metsämiljöö vaihtuu äkkiputoukseksi.

Koira jäi kielekkeelle vangiksi, ja pelastuslaitos käynnisti pelastusoperaation.

Pelastaja valikoitiin henkilökohtaisten ominaisuuksiensa perusteella

Koska ei ollut varmaa, miten koira tulisi suhtautumaan pelastajiinsa, tehtiin kaksi eri suunnitelmaa, ja kolmantena varmistussuunnitelma.

Ensimmäinen onnistui: pelastaja laskeutui raskaaseen pelastusajoneuvoon kiinnitetyn köyden varassa alas kielekkeelle, kiinnitti koiran kaulapannasta itseensä ja toi sen ylös.

Koira oli rauhallinen, ymmärsi varmaankin, että halutaan auttaa, sanoo päivystävä palomestari Joonas Nuolioja.

Pelastajaksi valikoitui ”sopiva henkilö”, joka ei pelkää koiria, koska koira saattaa aistia epävarmuuden.

Tunnen porukan, Nuoliajo sanoo.

Mikäli koira olisi kaikesta keskinäisen luottamuksen luomisesta huolimatta pannut vastaan ja alkanut käyttäytyä vihamielisesti pelastajaansa kohtaan, Nuolioja olisi ottanut käyttöön nostolava-auton nostolavan, jota voidaan nostaa eli laskea myös alaspäin.

Sillä pääsee kahdeksaan metriin alas.

Kaiken aikaa oli käytössä varmistus, eli alhaalla jyrkänteen alla oli valmiina pintapelastaja. Kyseessä oli nimittäin entinen louhos ja murskeenottopaikka, jonka pohja oli täyttynyt vedellä.

Mikäli koira olisi pudonnut alas veteen, apu olisi ollut sielläkin lähellä. Nyt selvittiin kuivin tassuin.

Lähde: Löydätkö kuvasta koiran? Norjalaismallinen harmaa hirvikoira pelastettiin louhoksen kielekkeeltä Kruunupyyssä – Kotimaa – Ilta-Sanomat

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.