Palasaippuaa ehkäisee hirvituhoja taimikoissa

Voimakkaan hajuinen palasaippua ehkäisee hirvituhoja taimikoissa. ”Siellä missä saippuoita oli, latvuksia ei ollut syöty”, kertoo saippuaa kokeillut metsänomistaja.

Karhuja karkotetaan Pohjois-Karjalassa Wunderbaumeilla.

Etelä-Savossa puolestaan on menestyksellä käytetty espanjalaista palasaippuaa hirvien taimikkotuhojen torjuntaan.

”Ensin nauroin koko idealle, mutta huomasimme, että konsti tehoaa. Siellä missä saippuoita oli, latvuksia ei ollut syöty, kertoo Marjatta Luukka-Mieskolainen muutaman vuoden kokemuksesta Kangasniemellä sijaitsevissa metsissä.

Saippua ämpärin suojaan

Myös Suvi Kaljunen sanoo kuulleensa saippuan käytöstä sukulaiseltaan. Hän kertoo Maaseudun Tulevaisuuden Facebook-sivulla Suomessakin tuttujen saippuoiden tehosta:

”Muistelisin setäni karkottaneen hirviä taimikoista Lux- ja Rexona -palasaippuoilla. Saippuaan reikä, samoin ämpärin pohjaan ja naru-solmuvirityksellä saippua ämpärin suojaan sateelta ja tilusten laitamille. Ei ollut hirvistä haittaa kuulemma”, hän kirjoittaa viestiketjussa, jossa puhutaan karhujen häätämisestä Wunderbaum-hajukuusien avulla.

Samaisessa keskustelussa Riitta Neenberg sanoo pitävänsä hajusteiden käyttöä hyvänä vinkkinä. ”Hirvimiehiä kielletään jopa käyttämästä saippuaa.”

Naisten polvisukkiin 50–150 metrin välein

Marjatta Luukka-Mieskolainen on rahdannut miehensä Veikko Mieskolaisen kanssa taimikko-saippuoita matkalaukuissaan Espanjasta, jossa he viettävät talvet.

Sikäläiset kodinkemikaalit ovat huomattavasti tömäkämmän ja ärmäkämmän hajuisia kuin Suomessa myytävät. Ja ne ovat myös monta kertaa halvempia.

”Halkaisimme saippuat kahtia, sujautimme palat naisten nailonisiin polvisukkiin ja ripustimme syksyisin puiden oksille 50–150 metrin välein. Monin paikoin vielä keväälläkin oli saippuapalaa sukissa jäljellä”, Luukka-Mieskolainen kertoo.

”Etenkin sateen jälkeen, kun palat olivat kastuneet, metsässä tuoksui todella voimakkaasti saippualta.”

Lähde: Ei tilaa hirville, jos käyttää Rexonaa – Maaseudun Tulevaisuus

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.