Hämähäkit ovat hyödyllisiä saalistajia – puutarhan biologinen torjuja

Hämähäkit on ikivanha eliöryhmä. Ne olivat ensimmäisiä maaelämään sopeutuneita selkärangattomia ja liikkuivat maalla jo 350 miljoonaa vuotta sitten.

Hämähäkkien lahkoon kuuluu kolme osalahkoa, 112 heimoa, lähes 4000 sukua ja lähes 45 000 lajia.

Hämähäkit sekoitetaan usein hyönteisiin, vaikka ne kuuluvat hämähäkkieläimiin. Useimmat hämähäkit ovat ihmiselle haitattomia hyönteisten saalistajia ja biologisia torjujia.

Monet pitävät hämähäkkejä vastenmielisinä, vaikka todellisuudessa ne ovat kaikin puolin hyödyllisiä eläimiä. Niillä on tärkeä merkitys hyönteiskantojen sääntelyssä. Kaikki hämähäkit ovat petoja.

Eri lajeilla on erilaisia saalistustapoja.

Hämähäkit eivät osaa lentää, mutta paikkaa vaihtaessaan ne käyttävät hyväkseen myös tuulta ja ilmatilaa. Hämähäkit laskevat sopivalta paikalta tuuleen pitkän seittilangan, joka sitten tempaa ne mukaansa.

Parittelurituaaleissa koiraiden on oltava varovaisia naarasta lähestyessään, sillä joillain lajeilla naaras syö koiraan parittelun jälkeen.

Lukitkin ovat hämähäkkieläimiä. Ne eivät kudo seittejä kuten hämähäkit. Hämärässä ja pimeässä lukit saalistavat mm. punkkeja ja kirvoja. Ne imevät myös kukkien nesteitä ja puiden mahlaa. Itse ne ovat hyönteissyöjälintujen, sammakoiden ja sisiliskojen ravintoa.

Hämähäkit ovat hyödyllisiä petoja | Oppiminen | yle.fi.

Kategoria(t): Riistanhoito. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.