Sorsajahdin avaus toi monille vesiperän – naakkaparvi plokkaa pesistä munat ja poikaset

Sorsa- ja karhujahti alkoi tiistaina 20. elokuuta. Linnustajille saalista on vähän, sillä sorsapoikueet ovat menehtyneet jo kahtena peräkkäisenä keväänä.

Nyt aikuiset sorsatkin miltei loistavat poissaolollaan. Kirkas taivas on ihan tyhjä. Maarit Raiskio oli edellisiltana nähnyt niitä lammella pienen parven.

Ensimmäisenä jahtiaamuna niitä oli käynyt, pinnalla kelluvat höyhenet paljastivat sen. Vain jackrusselinterrieri Simoa lintujen vähyys ei haitannut, se porskutteli loppupäivän huvikseen lammella.

Raiskio tokaisee tyynesti, että tällaisena päivänä sorsat saapuvat lammelle vasta hämärän hyssyssä. Iltalento on ennenkin ollut sorsastuksen paras hetki.

Sama ”virsi” kaikui noin 200 000 metsästäjän suussa eri puolilla Suomea, Pirkanmaalla ja Satakunnassa varsinkin.

Poikueet ovat menehtyneet toisena keväänä peräkkäin, ja syitä arvailivat kaikki. Lintujahtia enemmän satakuntalaisia puhutti susien isku mäyräkoiraan Jämijärven Tykkööllä.

– Keväällä vesi laski jälleen nopeasti ja monilla järvillä kauas pesistä. Poikasille tuli pitkä matka veteen, kun niiden pitää paeta saalistajia. Supikanta on räjähtänyt, pääsivätköhän poikaset edes kuoriutumaan, Lammentausta miettii.

Saalistajia sorsanpoikasille riittää. Jos supit popsivat niitä suihinsa, myös ketut, villiminkit ja muut pienpedot ovat aina jaolla. Maarit Raiskio huomauttaa, että varikset ja satojen naakkojen parvet ovat tuhoisia vesilinnuille.

Kun naakkaparvi saapuu, se plokkaa pesistä munat ja poikaset nopeasti. Supien päästäminen metsästysrajoituksista oli oikein, mutta naakoistakin on tullut iso maanvaiva, Raiskio toteaa.

Meillä on kaksinkertainen Suomen kaksoisvalio, venäjänajokoira Patton, joka voitti vuoden 2017 kettujahdin SM:n ja oli vuoden ajokoira.

Sen poika Jääkäri on tarhassa Kankaanpäässä, samoin kaksi suomenajokoiraa ja yksi norjanharmaa. Isän koirat mukaan laskien meillä on 10 koiraa.

Kävimme varhain aamulla kolmen kanssa Kankaanpään Luomajärvellä, ja suomenajokoira Parru otti kovan ajon. Pelkäsimme jo, että se menee suden suuhun, kun pysähtyi äkkiä. Onneksi siellä oli vain toinen koira, Maria Lammentausta sanoo.

Lähde: Sorsajahdin avaus toi monille vesiperän | Aamulehti

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.