Lintujen kuulo ei heikkene iän myötä – syyn tutkimuksesta apua ihmisille?

Vanhat tornipöllöt kuulivat kokeissa yhtä hyvin kuin nuoret. Ihmiseltä se ei onnistu.

Tornipöllön erinomainen kuulo pysyy yhtä hyvänä koko eliniän, kertoo tuore saksalaistutkimus. Oldenburgin yliopiston tutkimusta johtaneen Ulrike Langemannin mukaan evoluutio on suonut tornipöllölle ”iäti nuoret korvat”.

Sisäkorvan simpukan karvasolut uusiutuvat vanhallakin pöllöllä, tutkijat päättelivät. He uskovat, että tulos pätee kaikkiin lintulajeihin, vaikka aiempaa tutkimusta ei olekaan tehty kuin kottaraisilla.

Jos syy solujen uusiutumiseen voidaan selvittää, se saattaa johtaa uusiin hoitokeinoihin ihmisten kuulon heikkenemistä vastaan, Langemann sanoo.

Karvasolut muuttavat äänen värähtelyn signaaleiksi, jotka päätyvät kuulohermoa pitkin aivoihin. Ihmisiltä ja muilta nisäkkäiltä karvasoluja kuolee iän myötä. Myös äkilliset kovat äänet voivat vahingoittaa soluja pysyvästi.

Heinäsirkan sirinä on keski-iän jälkeen monille enää muisto, ja puolet 65-vuotiaista on menettänyt niin suuren osan kuulostaan, että puheen ymmärtäminen saattaa vaikeutua.

Pöllökokeessa testattiin seitsemän linnun kuulo

Nuorin oli kaksivuotias ja vanhin 17. Luonnossa tornipöllöt elävät harvoin niin vanhoiksi.

Kokeessa linnut opetettiin lentämään paikasta toiseen äänimerkin perusteella. Perillä niitä odotti herkkupala.

Nuorimpien ja vanhimpien lintujen tuloksissa ei ollut havaittavissa merkittävää eroa, Langemann kertoo.

Hänen tutkijaryhmänsä on selvittänyt myös yksittäisen, nyt 24-vuotiaan tornipöllön kuulon kolmeen otteeseen pöllön elämän aikana. Vanha Weiss kuulee edelleen moitteettomasti, kertoo lintua hoitava tutkija Bianca Krumm.

Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että ihmisellä on vain kymmenesosa tornipöllön kuulosta. Ne pystyvät kuulonsa avulla paikallistamaan saaliinsa eli lähinnä pienten jyrsijöiden liikkeet jopa pilkkopimeässä.

Tutkimus on julkaistu Proceedings of the Royal Society B-lehdessä.

Lähde: Lintujen kuulo ei heikkene iän myötä – syyn tutkimuksesta apua ihmisille? | Yle Uutiset | yle.fi

Kategoria(t): Riistanhoito. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.