Tuhansien metsästäjien kausi alkaa sorsastuksella

Elokuun lopussa monelle suomalaiselle metsästäjälle koittaa syksyn kohokohta. Osa suuntaa metsiin, mutta yhä useamman kausi alkaa järvien ja lampien varsilta. Vuosittain sorsastukseen osallistuu jopa satojatuhansia metsästäjiä.

Lajitunnistus on tärkeä osa sorsastusta. Eroja joutuu hakemaan pienistäkin yksityiskohdista. Esimerkiksi heinäsorsanaarasta hieman muistuttava harmaasorsa on rauhoitettu.

Linnun väritys, nokan ja pyrstön muoto sekä lentotyyli paljastavat paljon. Vaikka oman asuinalueen tyypilliset lajit olisivat hallussa, muuttoaikaan on mahdollista bongata harvinaisempia vieraita.

Sorsastuksessa koiran tärkein tehtävä on noutaa tiputetut linnut.

Lisäksi metsästäjän työ helpottuu, jos koiraa kahlaa kaislikossa ja ajaa linnut ylös omistajan seuratessa veneellä perässä. Seisovia koiria voi käyttää myös sorsametsillä vapaassa haussa.

”Sorsat ovat hyvin usein juroja koiran edessä ja koira saakin seisonnan monesti lähes nenätuntumalle”

”Varsinkin iltalennoilla käydessä tunnistaminen muuttuu haastavammaksi. Pimeässä lintu täytyy tunnistaa välähtävän siipipeilin tai siluetin avulla. Siksi on tärkeää varmistua lajista ennen ampumista tai jättää kokonaan ampumatta”

Lähde: Tuhansien metsästäjien kausi alkaa vesistöiltä | Eränkävijät | Luonto | yle.fi

Kategoria(t): Riistanhoito. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.