Metsästyskoira | Pohjanpystykorvan pitää saada metsään

Pohjanpystykorvan suosi on kasvanut kovaa vauhtia viime vuosina. Pohjanpystykorva on seurallinen ja ystävällinen kaveri, mutta se on ennen kaikkea käyttökoira. Pian kaksi vuotta täyttävän Liemun isäntä Jari Murto sanoo, että sohvakin on välillä hyvä, mutta pohjanpystykorvan pitää saada metsää.

Pohjanpystykorva oli viime vuonna noin 30 suosituimman koirarodun joukossa Suomessa.

Myös Jari Murron elämään ilmestyi noin kaksi vuotta sitten pohjanpystykorva, narttu nimeltään Liemu. Minulla oli silloin ajatuksena, että pitäisi saada haukkuva lintukoira.

Koiria on ollut aikaisemmin. Haeskelin itse asiassa suomenpystykorvaa, mutta sattuman kautta osuin sitten pohjanpystykorvaan. En ole valintaani katunut, Jari Murto kertoo. Liemu täyttää huhtikuussa kaksi vuotta. Liemu tuli toiseksi viimeisimmässä sanomalehti Karjalaisen koirakilpailun haukkuvien lintukoirien sarjassa. Sarjan on voittanut jo kolme kertaa peräkkäin pohjanpystykorva Puppy.

Puoli vuotta metsässä

Kun Jari Murrolta kysyy, mikä on Liemun ja pohjanpystykorvien menestyksen salaisuus, mies pistää onnistumiset vaatimattomasti paljolti tuurin piikkiin.

Tähän liittyy paljon myös hyvää tuuria. Siinä on aina luonto mukana, on koira ja isäntä ja sitten on ne riistalinnut. Tämä on aina arpapeliä, mutta koira sen työn tekee.

Totuus kylläkin on se, että perimältään hyvästä koirasta ei tule välttämättä hyvää metsästyskoiraa, jos isäntä tai emäntä ei tee sen kanssa kovasti töitä.

Kun Liemu tuli taloon, oli Jari Murto vuorottelevapaalla. Käytännössä hän eli Liemun kanssa puoli vuotta metsässä. Liemu oli viisi kuukautta ja kahdeksan päivää vanha tai paremminkin nuori, kun ensimmäinen koppelo ammuttiin. Oikein nättiin haukkuun. Lintu tipahti suoraan hampaisiin, Jari Murto muistelee.

”Erittäin hyvä käyttökoira”

Jari Murto haluaa, että pohjanpystykorvat saavat elää sitä elämää, joka niillä luontaisesti on verissä. Pohjanpystykorva on erittäin hyvä käyttökoira. Erittäin mukava, seurallinen ja ystävällinen kaveri, mutta ennen kaikkea pohjanpystykorva on käyttökoira.

Suosittelen ihmisille, jotka harkitsevat pohjanpystykorvan hankkimista, että koiran pitää saada metsää.

”Pohjanpystykorvan pitää saada metsää” | Yle Uutiset | yle.fi.

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.