Liha- ja kalaveitset

Mitä suurempi tuote, sitä isompi veitsi – mitä pienempi tuote, sitä pienempi veitsi.

Yhdellä veitsillä voi tehdä monenlaista.

Kokkiveitsi on monikäyttöisin veitsi jota käytetään eniten ja toimii yleisesti ottaen kaikkeen leikkaamiseen.

Kokkiveitsien terät ovat 15-40 cm pitkiä, yleisin pituus on 20 cm. Kokkiveitsiä on moneen lähtöön. Pätevän veitsen saa jo parilla kympillä, kun käsin taotut ammattilaisten veitset saattavat maksaa satoja euroja.

Kokkiveitsen terä kaareutuu ylöspäin teränkärkeä kohti mentäessä. Tämän takia veitsen kärkeä yleensä pidetään kiinni leikkuulaudassa niin veitsi keunuu hyvin, tässäkin leikattaessa liike on viiltävä.

Kokkiveitsellä on hyvä pilkkoa kasviksia, juureksia, hedelmiä, lihaa ym. Poistaa kalvoja lihasta.

Lihaa leikattaessa on hyvä muistaa että veitsen terä olisi mahdollisimman pitkä, aina mitä enemmän veitsellä joutuu ”sahaamaan” sitä epäsiistimpi leikkuupinta on.

Kalan ja lihan käsittely vaatii omat veitsensä.

Kala fileoidaan eli viipaloidaan joustavateräisellä fileointiveitsellä, joka on ohut ja kapea.

Lohelle ja muille isoille kaloille on oma pitkäteräinen fileointiveitsensä, jolla saadaan yhdellä vedolla kauniit ja ohuet siivut.

Kalaa leikatessa pätee sama sääntö kuin lihallakin.

Mitä pidempi terä veitsessä sitä vähemmän veitsellä tarvitsee sahata eli jälki pysyy siistimpänä. Graavia leikattaessa on syytä olla pitkä ja terävä veitsi että saadaan siistiä ja ohutta jälkeä.

Monesti graavisiivut ovat liian paksuja koska kalaa on leikattu liian tylsällä veitsellä.

Lihaveitset

Kypsä liha ja makkara viipaloidaan pitkällä, melko kapeateräisellä veitsellä, joka voi olla jäykkä tai jonkin verran joustava. Tällaisella veitsellä saadaan viipaleet sahaamatta, yhdellä vedolla.

Nylkyveitsi on ylöspäin kaareutuvalla jäykällä terällä varustettu veitsi joka soveltuu riistan avaamiseen ja nylkemiseen. Nylkyveitsien terät 12-18cm pitkiä.

Apuväline riistaa käsitteleville henkilöille.

Pihviveitset

Pihviveitsi on terävä ja tukevakahvainen veitsi ruokailuun.

Sen terän särmä on useimmiten sahalaitainen, ja sen avulla kypsennetyn lihan leikkaaminen lautasella on vaivatonta.

Sahalaitaisen terän ansiosta veistä ei tarvitse painaa niin voimakkaasti, ja mehevinkin pihvi säilyttää leikatessa nesteet sisällään.

Pihviveistä käytetään usein myös esim. pizzan leikkaamiseen lautasella. Kuten muutkin keittiöveitset, myös pihviveitset kannattaa pestä käsin, jolloin ne pysyvät terävinä kauemmin.

Veitsien teroitus

Hyväkin veitsi tylsyy käytössä, joten veitsen teroittamisen taito kannattaa opetella.

Kategoria(t): Riistanhoito. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s