Karhunmetsästys alkaa ensi viikon tiistaina, metsästystä valvotaan nyt aiempaa tiukemmin — Erityishuomio metsästyksen turvallisuuteen

Valkealan-Kouvolan riistanhoitoyhdistyksen alueella on tehty tänä vuonna 24 karhuhavaintoa. Suomen riistakeskus on myöntänyt Kaakkois-Suomen alueelle poikkeusluvat 24 karhun metsästämiseen.

Karhunmetsästys alkaa ensi tiistaina 20.8.

Suurin osa luvista on suunnattu Etelä-Karjalaan, jossa Kaakkois-Suomen karhukanta on tiheimmillään.

Kouvolan seudulle lupamäärä oli se, mitä alun perin haettiinkin. Metsästys tulee Kouvolassa keskittymään Suomen metsästäjäliiton Kymen piirin toiminnanohjaajan Erkki Pentinniemen mukaan yksittäisiin eläimiin ja eraus- eli ylivuotisiin pentuihin.

Ne alueet, missä naaraat liikkuvat pentujen kanssa ovat poissa metsästyskuvoista.

Valvonta tiukkenee

Tänä vuonna karhunmetsästyksen ja sorsastuksen valvonta on entistä tiukempaa. Rajavartiolaitos ja poliisi kiinnittävät huomiota metsästyksen turvallisuuteen.

Jos asetta säilyttää metsästyksen tauolla autossa, ovien on oltava lukossa. Jos näin ei ole, siitä seuraa sakko, Pentinniemi kertoo.

Kymenlaaksossa on tehty yhteensä 2 460 karhuhavaintoa tämän vuoden aikana.

Esimerkiksi Valkealan-Kouvolan riistanhoitoyhdistyksen alueella alkuvuodesta elokuun puoliväliin karhuhavaintoja on 24. Ne keskittyvät Inkerilän, Toikkalan ja Multamäen suunnille.

Luvat keskitetty rajan pintaan

Luvista neljä voidaan käyttää Keski-Kymen alueella, joka kattaa Lemin-Taipalsaaren, Luumäen, Miehikkälän, Savitaipaleen-Suomenniemen, Sippolan, Valkealan-Kouvolan, Vehkalahden-Haminan ja Virolahden riistanhoitoyhdistysten alueet.

Koillis-Kymen ja Raja-Kymen yhdessä muodostamalla alueella on mahdollista metsästää yhteensä kaksikymmentä karhua. Luvat ovat käyttävissä Parikkalan ja Ylämaan välisellä alueella.

Koillis-Kymeen kuuluvat Ruokolahden-Imatran, Rautjärven ja Parikkalan riistanhoitoyhdistykset. Raja-Kymeen taas Joutsenon, Etelä-Saimaan ja Ylämaan riistanhoitoyhdistykset.

Kaatolupien määrä väheni

Koko maassa karhunmetsästykseen on myönnetty 228 poikkeuslupaa. Määrä on vähemmän kuin vuosi sitten. Lisäksi poronhoitoalueella voidaan kaataa alueellisen kiintiön perusteella 85 karhua.

Suomen Metsästäjäliiton mukaan karhunmetsästyksellä on kannanhoidollinen merkitys. Metsästyksen tarkoituksena on säädellä karhun kannan kasvua ja pitää karhut riittävän ihmisarkoina niiden luonnollisten elintapojen mukaisesti.

Poikkeuslupia on myönnetty eniten alueille, joissa kannan leikkaamiselle tai kasvun pysäyttämiselle on tarvetta, Metsästäjäliiton toiminnanjohtaja Heli Siitari sanoo.

Karhukannan ja karhujen aiheuttamien vahinkojen kasvun perusteella lupia on kohdennettu Pohjois-Karjalaan ja Etelä-Savon itäosiin.

Maa- ja metsätalousministeriön asettama kokonaiskiintiö tulevalle metsästyskaudelle on 313 eläintä.

Luonnonvarakeskuksen karhukanta-arvion mukaan metsissämme liikkuu noin 1 800 yli vuoden ikäistä karhua ja lähes 400 pentua.

Lähde: Karhunmetsästys alkaa ensi viikon tiistaina, metsästystä valvotaan nyt aiempaa tiukemmin — Kouvolan seutu jakaa neljä kaatolupaa – Kouvolan Sanomat

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.