Afrikkalainen sikarutto on levinnyt Kiinassa kulovalkean tavoin ja maailman suurimman sianlihan tuottajamaan Kiinan sikatalous on polvillaan

Afrikkalainen sikarutto on jyllännyt Kiinassa yli vuoden. Viranomaisten toimet keräävät kritiikkiä, sillä tauti leviää kulovalkean tavoin.

Afrikkalainen sikarutto (African Swine Fever, ASF) on ajanut Kiinan sikatalouden vakavaan kriisiin.

Erityisasiantuntija Leena Salin maa- ja metsätalousministeriön ruokaosaston eläin- ja kasvinterveyden yksiköstä kertoo, että ASF:n leviäminen Kiinaan oli vuosien ajan asiantuntijoiden pelkona, sillä Kiina on maailman suurin sianlihan tuottaja ja kuluttaja.

Sen jälkeen, kun ASF havaittiin Kiinassa ensimmäisen kerran viime vuoden elokuussa, uusia tapauksia on havaittu viikoittain.

”Tauti on levinnyt Kiinassa kulovalkean tavoin ja Kiinan sikatalous on polvillaan ASF-tilanteen johdosta”, Salin kertoo.

Yhdistyneiden kansakuntien elintarvike- ja maatalousjärjestön FAOn mukaan Aasiassa on vajaat viisi miljoonaa sikaa kuollut ASF:ään tai jouduttu tappamaan taudin vuoksi.

Kiinassa maan emakkokannasta suuri osa on kuollut

Viranomaisten vahvistamien lukujen mukaan Kiinassa tautiin kuolleiden ja sen vuoksi tapettujen sikojen määrä on noin 1,2 miljoonaa, mutta todellinen määrä voi olla vielä suurempi. Kiinassa arvioidaan kuolleen noin 50 prosenttia koko maan emakkokannasta.

EU:n terveys- ja elintarvikekomissaari Vytenis Andriukaitis kertoo, että Kiinassa ei ole tarkkoja tilastoja sikaruton aiheuttamista taloudellisista tappioista tai tapettujen sikojen määrästä.

”Uskon lukujen kuitenkin olevan vielä suurempia kuin Vietnamissa”, Andriukaitis sanoo MT:lle.

FAO raportoi viime viikolla, että Vietnamissa 3,7 miljoonaa sikaa on kuollut tautiin tai teurastettu sen leviämisen ehkäisemiseksi.

Andriukaitis arvioi Aasian sikaruttotilannetta kaikkiaan dramaattiseksi. Taloudellisten tappioiden lisäksi hän uskoo sikaruton aiheuttavan suuria haasteita Kiinan ja koko Aasian terveysturvallisuudelle.

”Suuressa osassa Aasiaa porsaanliha muodostaa merkittävän osan ihmisten ruokavaliosta.”

Salin kertoo, että ASF:n leviämiseen vaikuttaa Kiinassa se, että leviämisteitä on paljon.

”Kiinassa on paljon niin sanottuja takapihasikaloita, ja sioille syötetään ruokajätettä, mikä ei meillä ole sallittua. Kaikkiaan ihmisen toiminta vaikuttaa hirveästi taudin leviämiseen.”

Kansainvälisen eläintautijärjestön OIEn mukaan Kiinan ensimmäiset ASF-havainnot tehtiin sikojen kuljetusten yhteydessä.

Mahdollisia taudin leviämisreittejä on monia, muun muassa luonnonvaraiset villisiat, elintarvikkeiden ja eläinten laillinen ja laiton kauppa, ihmisten kuljettamat saastuneet eväsruoat tai muut saastuneet tavarat tai rehut.

”Viranomaisresurssit ovat Kiinassa varmasti tiukilla taudin laajuuteen suhteutettuna”, Salin toteaa.

Vuonna 2019 tauti on levinnyt Vietnamin lisäksi Mongoliaan, Pohjois-Koreaan, Hong Kongiin, Laosiin ja Kambodžaan.

Sairastuneiden sikojen hävittäminen on valtava urakka.

Jos ruhojen hävittämiseen soveltuvia laitoksia ei ole riittävästi, ruhot pitää haudata syvälle.

”Ainakin Virossa tapahtui yhdessä tapauksessa vuonna 2015 niin, että sikoja ei ollut haudattu riittävän syvälle, ja mädäntyvät ruhot nousivat uudelleen maanpintaan.”

Afrikkalaista sikaruttoa ei saada Salinin mukaan Kiinassa kuriin pelkillä viranomaistoimilla.

”ASF voi levitä vaikka likaisten saappaiden pohjissa tai eväsruokapaketin mukana. Sen vuoksi taudin taltuttamiseen vaaditaan yhteistyötä niin viranomaisten, tuottajien kuin metsästäjien välillä, ja myös jokaisen tavallisen kansalaisen, kuten matkailijoiden, toimilla on merkitystä”, Salin kertoo.

Rajatarkastuksia on tiukennettu ASF:n vuoksi ympäri maailmaa

Tammikuussa esimeriksi Australiassa suoritetuissa tehotarkastuksissa havaittiin, että 283 takavarikoidusta lihasta 40:ssä oli ASF-virusta.

Hän muistuttaa, että taudin taltuttamisessa on myös onnistuttu. Tšekki sai ASF:n hävitettyä viime vuonna vajaa vuoden taistelun jälkeen.

Asiantuntijat ovat laajalti arvioineet Kiinan toimenpiteet ASF:n taltuttamiseksi riittämättömiksi. Kiinassa kaikki siat kolmen kilometrin säteellä tartunnan saaneesta tilasta teurastetaan ja sikamarkkinat suljetaan lähialueelta.

”Taudin leviämisen kontrollointiin käytettävät työkalut toimivat rajallisesti, joten ei ole mahdollista, että tauti on onnistuttu eristämään”, kertoo epidemiologieläinlääkäri Dirk Pfeiffer City University of Hong Kong -yliopistosta tiedelehti Sciencen haastattelussa toukokuussa.

Kiinan viranomaisten myös oletetaan myös jättävän osan ASF-esiintymistä kertomatta.

Alankomaalainen Rabobank, yksi maailman suurimmista maatalousinvestoijista, arvioi BBC:lle huhtikuussa, että ASF voi vähentää Kiinan sikojen määrää jopa 200 miljoonalla.

Rabobankin strategi Justin Sherrard ei usko, että Kiina voi paikata menetystä tuonnilla.

”Emme usko, että maailmassa on riittävästi eläinproteiinia korvaamaan erotuksen”, Sherrard kertoo BBC:lle.

South China Morning Post (SCMP) kirjoitti maaliskuussa, että Kiina viranomaiset kieltävät toimittajia julkaisemasta ASF:ään liittyviä tietoja.

”Hallituksen suurin pelonaihe on yleisen paniikin aiheuttaminen”, kertoo SCMP:n haastattelema verkkomedian toimittaja.

Hänen lisäkseen myös neljä muuta suurissa kiinalaismedioissa työskentelevää toimittaja on kertonut SCMP:lle saaneensa viranomaisilta suullisia ja kirjallisia kieltoja.

Kaikkiaan ASF-tilanne on vakava, huomauttaa Pfeiffer Science-lehden haastattelussa.

”Tämä on mahdollisesti vakavin eläinsairaus, joka maailmalla on ollut pitkään aikaan tai ehkä koskaan”, hän sanoo.

Ensimmäinen havainto afrikkalaisesta sikarutosta Kiinassa tehtiin maan koillisosassa lähellä Pohjois-Korean rajaa elokuussa 2018. Tauti on levinnyt myös naapurimaihin, muun muassa Vietnamiin helmikuussa 2019.

Ensimmäinen havainto afrikkalaisesta sikarutosta Kiinassa tehtiin maan koillisosassa lähellä Pohjois-Korean rajaa elokuussa 2018.
Tauti on levinnyt myös naapurimaihin, muun muassa Vietnamiin helmikuussa 2019.

Lähde: Afrikkalainen sikarutto on raivonnut maailman suurimassa sianlihan tuottajamaassa vuoden – ”Tauti on levinnyt Kiinassa kulovalkean tavoin ja Kiinan sikatalous on polvillaan” – Maaseudun Tulevaisuus

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s