Suoritettu ampumakoe suoraan nettiin – Metsästys siirtyy entistä enemmän mobiiliin

Neljä osumaa, aikaa meni 29 sekuntia. Karhukoe on hyväksyttävästi suoritettu, onneksi olkoon. Kirjaan sen vielä tänne Oma riista -palveluun, sanoo Markku Uusitalo ja napauttaa ampumakopin pöydällä olevaa tablettia.

Lähes samantien suoritettu ampumakoe on kirjattu valtakunnalliseen rekisteriin.

Valtakunnallisesti riistanhoitoyhdistykset saivat käyttöönsä sähköisen ampumakokeiden vastaanottojärjestelmän vuoden alusta.

Ensimmäisen kerran riistanhoitoyhdistykset ja metsästysseurat kirjasivat ampumakokeet suoraan nettiin viime keväänä.

Kun kuulin, että tulee tällainen sähköinen järjestelmä, niin tuntui, että kuinkahan tämä hidastaa meidän toimintaa.

Kevään kokeet osoittivat, että järjestelmä toimi moitteettomasti ja nopeuttikin montaa asiaa, sanoo Veikko Oja. Hän on Toramon ampumaradan hirviradan vastaava ja yksi Erä-Raja ry:n jäsenistä, joka voi vastaanottaa ampumakokeita.

Vastaanotto ollut hyvä

Ennen valtakunnallista käyttöönottoa sähköistä järjestelmää pilotoitiin muutamissa riistanhoitoyhdistyksissä. Tulokset olivat hyviä ja järjestelmä otettiin käyttöön vain pienin muutoksin.

Riistanhoitoyhdistyksiä on kehotettu vielä tämän vuoden tekemään myös paperinen kirjanpito kokeista, vaikka ongelmia sähköisen järjestelmän käytössä ei ole ollut.

Pelkästään positiivista palautetta on tullut niin riistanhoitoyhdistyksiltä kuin ampujiltakin, sanoo Lapin alueella riistanhoidon suunnittelijana toimiva Eerojuhani Laine Suomen riistakeskuksesta.

Lapissa arveltiin aluksi, että vaihtelevat verkkoyhteydet voivat tuoda ongelmia sähköiseen kirjaamiseen, mutta tämäkin pelko on osoittautunut Laineen mukaan turhaksi.

Joillekin metsästysseuroille sähköiseen järjestelmään siirtyminen on aiheuttanut pieniä laitekustannuksia.

Hommattiin tabletti ampumapaikalle.

Radalle piti varmistaa toimiva nettiyhteys. Kevään kokemuksen perusteella kaikki syötöt toimivat moitteettomasti, kertoo Veikko Oja.

Älypuhelimen omistavan metsästäjän kannalta uudistus takaa myös sen, että voimassa olevat ammunnat, metsästyskortti ja muut tarvittavat dokumentit kulkevat kätevästi kännykässä.

Ei jää luvat kotia, ellei unohda sitten koko kännykkää, Oja toteaa.

Suuri apu riistanhoitoyhdistyksille

Toiminta ampumapaikalla nopeutuu, mutta suurin apu sähköisestä järjestelmästä on riistanhoitoyhdistyksille. Ennen yhdistyksessä on jouduttu ammuntojen jälkeen tekemään paljon paperitöitä.

Siellä on jouduttu tekemään tilastointia ja laskutusta. Esimerkiksi ammunnoissa yksi suorituskerta maksaa 20 euroa ja niitä kertyy ja kertyy, joten iso työpanos on saatu nipistettyä riistanhoitoyhdistyksiltä, kertoo Eerojuhani Laine.

Käytännössä kaikki Suomen riistanhoitoyhdistykset ovat ottaneet sähköisen järjestelmän käyttöön.

Tämä on merkittävä uudistus, yksi kehitysaskel Oma riista-järjestelmän käytössä, toteaa Laine.

Lähde: Metsästys siirtyy entistä enemmän mobiiliin – ”Ei jää luvat kotia, ellei unohda sitten koko kännykkää” | Yle Uutiset | yle.fi

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.