Karhunmetsästys alkaa ensi viikolla – tänä vuonna saa kaataa yli 300 yksilöä

Karhun kannanhoidollinen metsästys käynnistyy 20 elokuuta poikkeusluvilla. Metsästyksen tavoitteena on säädellä kannan kasvua ja pitää karhu riittävän ihmisarkana.

Suomen riistakeskus on myöntänyt alkavalle metsästyskaudelle 228 poikkeuslupaa. Lisäksi poronhoitoalueella voidaan kaataa alueellisen kiintiön nojalla 85 karhua. Maa- ja metsätalousministeriön asettama kokonaiskiintiö tulevalle metsästyskaudelle on 313 eläintä.

Tänä vuonna karhunmetsästykseen on myönnetty poikkeuslupia viime vuotta vähemmän.

Lupia on myönnetty eniten alueille, joissa kannan leikkaamiselle tai kasvun pysäyttämiselle on tarvetta.

Lupia on tämän vuoksi kohdistettu Pohjois-Karjalaan sekä Etelä-Savon itäosiin, minne lupia suunnattiin karhukannan ja karhujen aiheuttamien vahinkojen kasvun perusteella, kertoo Metsästäjäliiton toiminnanjohtaja Heli Siitari tiedotteessa.

Karhu voi Suomessa hyvin.

Luonnonvarakeskuksen karhukanta-arvion mukaan metsissämme liikkuu noin 1 800 yli vuoden ikäistä karhua ja lähes 400 pentua.

Vielä 1990-luvun lopulla arvio oli vain satoja karhuja. ekä metsästyksellä että ilmoitetuilla karhuhavainnoilla on tärkeä rooli karhukannan hoidossa.

Metsästyksellä säädellään karhukannan kasvua. Tarkoitus on pitää karhut karhuina, eli riittävän ihmisarkoina niiden luonnollisten elintapojen mukaisesti, Suutari sanoo.

Saaliskarhusta hyödynnetään yleensä liha, talja, kallo sekä uroksilta siitinluu, joista yleensä tehdään koriste-esineitä ja metsästysmuistoja.

Karhun metsästys on haastava laji, ja se vaatii metsästäjiltä sekä taitoa että tarkkuutta.

Tärkeintä on tarkka riistalaukaus.

Tilanne, jossa on nopeasti arvioitava hyvän riistalaukauksen mahdollisuudet, voi tulla eteen yllättäen, toteaa Metsästäjäliiton metsästysampumapäällikkö Jussi Partanen tiedotteessa.

Lähde: Karhunmetsästys alkaa ensi viikolla – tänä vuonna saa kaataa yli 300 yksilöä – Kotimaa – Turun Sanomat

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.